Росія майже зі стовідсотковою ймовірністю вийде із зернової угоди в липні – Reuters

Читать на русском
Журналісти зазначають, що зернова угода дозволяла країні-окупанту здійснювати безпечний експорт аміаку трубопроводом, що йде через територію України. Однак росія більше не зацікавлена в цьому маршруті поставок.
Фото: Getty Images

Росія з великою ймовірністю вийде з Чорноморської зернової ініціативи після того, як термін дії угоди закінчиться в середині липня.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на високопоставлених представників українського уряду.

Доля «зернового коридору»: чи може рф вийти з угодиРосійські терористи використовують зернову угоду, як один з інструментів шантажу в спробах послабити західний санкційний зашморг на шиї москви

Журналісти зазначають, що зернова угода дозволяла країні-окупанту здійснювати безпечний експорт аміаку – важливого компонента нітратних добрив – трубопроводом, що йде через територію України. Однак росія більше не зацікавлена в цьому маршруті поставок.

Так, Ольга Трофимцева, посол із особливих доручень Міністерства закордонних справ України, розповіла, що російський виробник аміаку «Уралхім» знайшов альтернативний маршрут постачання, і тепер йому не потрібно експортувати аміак до українських портів.

У зв'язку з цим українська влада «на 99,9% впевнена», що росія вийде з ініціативи у липні.

Разом з тим, міністр сільського господарства України Микола Сольський вже заявив, що Київ має «план Б», якщо росія вирішить залишити угоду.

За його словами, уряд створив спеціальний страховий фонд у розмірі близько 547 мільйонів доларів для компаній, чиї судна заходитимуть до українських портів Чорного моря за новою угодою.

Нагадаємо, 17 травня глава міністерства Олександр Кубраков заявив, що зернову угоду вдалося розблокувати, вона продовжить свою дію до 18 липня. Незважаючи на це, за останні тижні росія кілька разів зупиняла роботу ініціативи під різними приводами.

А нещодавно у Кремлі заявили, що країна-окупант не бачить підстав для продовження Чорноморської зернової ініціативи. За версією окупантів, угода не має перспектив, оскільки та її частина, яка стосувалася росії, нібито не була виконана.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: