Країни G7 узгодили гарантії безпеки для України – FT

Читать на русском
Очікується, що зобов'язання включатимуть постачання сучасного військового обладнання для військ на суші, у повітрі та на морі, навчання українських підрозділів, а також допомогу у забезпеченні кібербезпеки та наданні розвідданих.
Фото: Reuters

Країни «Великої сімки» погодили рамкову угоду щодо надання довгострокових гарантій безпеки Україні.

Про це йдеться у матеріалі Financial Times.

Україна потребує чітких гарантій безпеки, доки вона не в НАТО – ЗеленськийНа саміті НАТО у Вільнюсі Україна очікує отримати від країн-учасниць Альянсу чіткі гарантії безпеки на період, доки держава не увійде до блоку. Про це сказав президент Володимир Зеленський.

«Ми негайно розпочинаємо переговори з Україною, щоб закріпити нашу незмінну підтримку України, яка захищає свій суверенітет та територіальну цілісність, а також своїх громадян, і прагне інтеграції до євроатлантичної спільноти», – йдеться у документі G7, текст якого потрапив до журналістів.

Очікується, що зобов'язання включатимуть поставки сучасного військового обладнання для військ «на суші, у повітрі та на морі», навчання українських підрозділів, а також допомогу у забезпеченні кібербезпеки та наданні розвідданих.

У документі також буде прописано пункт, згідно з яким соююзники допомагатимуть Києву навіть у разі зміни політичного курсу всередині країн-членів G7.

Україна в обмін на це зобов’язується провести реформи та забезпечити цивільний контроль над військовими, стверджують журналісти.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вже заявив, що документ про гарантії безпеки від країн «Великої сімки» може стати першою юридично оформленою «парасолькою безпеки» для України.

Раніше Зеленський прокоментував результати саміту НАТО у Вільнюсі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: