Спроба підкупу антикорупціонерів: адвокату знову продовжили обов'язки

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав клопотання прокурора САП про продовження строку дії обов'язків, покладених на фігуранта.
Андрій Киченок

Вищий антикорупційний суд продовжив до 27 серпня строк дії обов'язків, покладених на адвоката Андрія Киченка. Його НАБУ і САП підозрюють у причетності до підбурювання обвинуваченого до надання 1,8 млн доларів неправомірної вигоди антикорупціонерам за укладання угоди.

Таке рішення 27 червня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, суд визначив адвокату 2,684 млн грн застави. Також на нього поклали наступні обов'язки: прибувати за першим викликом; не відлучатися за межі території Київської області без дозволу; повідомляти прокурора, детектива або суд про зміну свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними у справі та свідками, а також здати на зберігання закордонні паспорти. Прокурор САП просив продовжити їхню дію.

«Клопотання прокурора САП про продовження строку дії обов'язків, покладених на підозрюваного (Андрія Киченка – ред.) у кримінальному провадженні № 52022000000000301 від 12 жовтня 2022 року задовольнити частково. Продовжити підозрюваному до 27 серпня 2023 року строк дії обов'язків, покладених на нього ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 01 березня 2023 року», – йдеться в рішенні.

За версією слідства, у 2020 році директор ГО «Солом'янська варта» Віктор Дорофеєв і керівник ГО «Екологічний захист та контроль» Віктор Сергійчук звернулись до одного з підозрюваних, а згодом обвинуваченого у резонансній справі щодо спроби підкупу керівництва САП та НАБУ за закриття кримінального провадження за підозрою колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського. Йшлося про колишнього першого заступника начальника Головного управління Державної податкової служби у місті Києві Миколу Ілляшенка.

Прикриваючись нібито зв'язками у НАБУ, САП та ВАКС, зловмисники намагались переконати Ілляшенка сплатити понад 1,8 млн доларів США для позивного вирішення питання щодо укладення угоди з прокурором та уникнення покарання за вчинений злочин. Зловмисників затримано на «гарячому», одразу після одержання ними частини обумовлених коштів - 50 тисяч доларів. Дії осіб кваліфіковані за ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 369, ч. 4 ст.190 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, НАБУ і САП заочно повідомили Злочевському про підозру в організації надання $5 млн неправомірної вигоди їхнім керівникам за закриття справи про заволодіння рефінансуванням Національного банку Реал банком, де підозрюваним є й ексміністр екології. Пізніше його оголосили в розшук. Після цього Злочевського заочно взяли під варту.

До цього НАБУ затримало трьох осіб за підозрою в дачі хабаря Холодницькому і директору Бюро Артему Ситнику в розмірі 5 млн доларів. За версією слідства, Андрій Кіча, Олена Мазурова та Микола Ільяшенко намагалися підкупити керівників антикорупційних органів, щоб вони закрили кримінальне провадження, в якому повідомлено про підозру Злочевському. Йдеться про справу заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку України, виданого підконтрольному Сергію Курченку Реал банку, і легалізації цих коштів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: