Спроба підкупу антикорупціонерів: третьому підозрюваному визначили заставу

Читать на русском
Антикорупційний суд визначив запобіжний захід ще одному підозрюваному, якому інкримінують причетність до спроби підкупу НАБУ і САП.

Вищий антикорупційний суд визначив 2,68 млн грн застави з покладанням обов'язків третьому підозрюваному у справі про підбурювання обвинуваченого до надання 1,8 млн доларів неправомірної вигоди антикорупціонерам за укладання угоди.

Про це повідомляє прес-служба САП.

«2 березня 2023 року за клопотанням детективів НАБУ, погодженим прокурором САП, слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід у вигляді 2,684 млн грн застави адвокату - співучаснику у підбурюванні особи до надання неправомірної вигоди антикорупційним органам за уникнення покарання у корупційному злочині», – інформує прокуратура.

На вказаного підозрюваного покладено такі обов'язки: прибувати за першим викликом; не відлучатися за межі території Київської області без дозволу; повідомляти прокурора, детектива або суд про зміну свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними у справі та свідками, а також здати на зберігання закордонні паспорти. Термін дії обов'язків – до 2 травня 2023 року включно.

За версією слідства, у 2020 році директор ГО «Солом'янська варта» Віктор Дорофеєв і керівник ГО «Екологічний захист та контроль» Віктор Сергійчук звернулись до одного з підозрюваних, а згодом обвинуваченого у резонансній справі щодо спроби підкупу керівництва САП та НАБУ за закриття кримінального провадження за підозрою колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського. Йшлося про колишнього першого заступника начальника Головного управління Державної податкової служби у місті Києві Миколу Ілляшенка.

Прикриваючись нібито зв'язками у НАБУ, САП та ВАКС, зловмисники намагались переконати Ілляшенка сплатити понад 1,8 млн доларів США для позивного вирішення питання щодо укладення угоди з прокурором та уникнення покарання за вчинений злочин. Зловмисників затримано на «гарячому», одразу після одержання ними частини обумовлених коштів - 50 тисяч доларів. Дії осіб кваліфіковані за ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 369, ч. 4 ст.190 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, НАБУ і САП заочно повідомили Злочевському про підозру в організації надання $5 млн неправомірної вигоди їхнім керівникам за закриття справи про заволодіння рефінансуванням Національного банку Реал банком, де підозрюваним є й ексміністр екології. Пізніше його оголосили в розшук. Після цього Злочевського заочно взяли під варту.

До цього НАБУ затримало трьох осіб за підозрою в дачі хабаря Холодницькому і директору Бюро Артему Ситнику в розмірі 5 млн доларів. За версією слідства, Андрій Кіча, Олена Мазурова та Микола Ільяшенко намагалися підкупити керівників антикорупційних органів, щоб вони закрили кримінальне провадження, в якому повідомлено про підозру Злочевському. Йдеться про справу заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку України, виданого підконтрольному Сергію Курченку Реал банку, і легалізації цих коштів. Мазурова пішла на угоду зі слідством, яку затвердив суд. Кічу та Ільяшенка продовжують судити.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: