Справа Злочевського: ще один обвинувачений пішов на угоду з прокурором

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП і обвинуваченим ексменеджером групи компаній.
Андрій Кіча

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з колишнім менеджером групи компаній Burisma Group Андрієм Кічею. Його обвинувачували в пособництві ексміністру екології Миколі Злочевському в наданні 5 млн доларів неправомірної вигоди керівництву НАБУ і САП.

Про це повідомляє прес-служба САП.

«28 березня 2023 року колегія суддів ВАКС затвердила угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та одним з колишніх керівників групи компаній, афілійованої з колишнім міністром екології та природних ресурсів часів президента Януковича», – інформує прокуратура.

У повідомленні не вказується прізвище обвинуваченого, проте, за інформацією «Слово і діло» з власних джерел, ідеться про Андрія Кічу.

Кіча визнав провину у пособництві в наданні неправомірної вигоди (ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 369 КК України). За вироком суду йому призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК України суд звільнив особу від відбування призначеного покарання на іспитовий строк в один рік.

Крім того, за умовами угоди, Кіча зобов'язаний співпрацювати зі стороною обвинувачення, а також протягом 5 днів після затвердження угоди про визнання винуватості перерахувати 100 млн грн на спеціальний рахунок у Фонд United 24 на спільний проєкт «Армія дронів».

Нагадаємо, САП заочно звинувачує Злочевського за організацію надання $5 млн неправомірної вигоди їхнім керівникам за закриття справи про заволодіння рефінансуванням Національного банку Реал банком, де підозрюваним є й ексміністр екології.

До цього НАБУ затримало трьох осіб за підозрою в дачі хабаря ексголові САП Назару Холодницькому і ексдиректору НАБУ Артему Ситнику в розмірі 5 млн доларів. За версією слідства, Андрій Кіча, Олена Мазурова та Микола Ільяшенко намагалися підкупити керівників антикорупційних органів, щоб вони закрили кримінальне провадження, в якому повідомлено про підозру Злочевському. Йдеться про справу заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку України, виданого підконтрольному Сергію Курченку Реал банку, і легалізації цих коштів. Раніше на угоду пішла Олена Мазурова, яку також затвердив суд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: