Катастрофа літака МАУ: до суду ООН надійшов позов проти Ірану від чотирьох країн

Читать на русском
Україна, Канада, Британія та Швеція подали до суду ООН позов проти Ірану за збиття літака у 2020 році. У заяві йдеться, що Іран не запобіг катастрофі і не провів потім розслідування.
Getty Images

До Міжнародного суду ООН надійшов позов, поданий Канадою, Швецією, Україною та Британією, в якому Іран звинувачують у порушенні Монреальської конвенції у зв'язку зі збиттям літака МАУ у січні 2020 року.

Відповідну інформацію розміщено на сайті суду.

У своїй заяві Канада, Швеція, Україна та Британія стверджують, що Іран порушив низку зобов'язань щодо Монреальської конвенції внаслідок обстрілу 8 січня 2020 року цивільного літака української компанії МАУ.

За словами заявників, Іран не вжив усіх практично можливих заходів для запобігання злочину. «Згодом Іран також не провів неупередженого, прозорого та справедливого кримінального розслідування та переслідування відповідно до міжнародних законів», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у МЗС 29 червня повідомили, що Україна та інші учасники міжнародної координаційної групи подають до Міжнародного суду ООН позов проти Ірану за збиття літака рейсу PS752.

8 січня 2020-го літак Boeing 737-800 із 167 пасажирами та 9 членами екіпажу на борту, який мав виконати рейс за маршрутом Тегеран – Київ, був збитий над столицею Ірану одразу після зльоту.

Лише 11 січня після кількох днів заперечень в Ірані офіційно визнали свою провину за катастрофу. Літак був помилково збитий із зенітно-ракетного комплексу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: