Ситуація на ЗАЕС залишається вразливою - МАГАТЕ

Читать на русском
Директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів про повторне підключення лінії 330 кВ як резервної та наголосив на ненадійній ситуації з ядерною безпекою на ЗАЕС.
Укрінформ

Запорізька атомна електростанція була повторно підключена до єдиної доступної резервної лінії електропередачі, але ситуація з електропостачанням э нестабільною

Про це заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі у заяві від 3 липня.

«Незважаючи на те, що повторне підключення резервної лінії електропередач є позитивним фактором, ситуація із зовнішнім електропостачанням станції залишається дуже вразливою, що наголошує на ненадійній ситуації з ядерною безпекою на майданчику», — сказав генеральний директор Гроссі.

Також директор зазначив, що повторне підключення лінії 330 кВ має велике значення, оскільки ЗАЕС протягом останніх кількох місяців покладалася на єдину магістральну лінію 750 кВ для подачі зовнішньої електрики, необхідної їй для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної безпеки та захисту. На початок повномасштабної війни було чотири лінії 750 кВ.

Згідно з заявою Гроссі, лінія 330 кВ в даний час знаходиться під напругою і зберігається як резерв і готова до подачі електроенергії на ЗАЕС у разі недоступності або пошкодження лінії 750 кВ.

Крім того, директор нагадав, що під час вторгнення військ рф, ЗАЕС сім разів втрачала всю зовнішню електроенергію, що змушувало її тимчасово вдаватися до аварійних дизель-генераторів для отримання електроенергії.

Нагадаємо,голова ГУР Кирило Буданов озвучив можливий сценарій російського теракту на ЗАЕС. Також раніше він заявив, що план теракту на станції повністю розроблений та затверджений у росії.

Крім того, у розвідці зафіксували зменшення присутності окупантів на ЗАЕС.

Раніше повідомлялося, що у двох областях розпочалися навчання на випадок аварії на Запорізькій АЕС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: