Столтенберг ще на рік залишиться на посаді генсека НАТО – Reuters

Читать на русском
Члени Північноатлантичного Альянсу 4 липня мають ухвалити формальне рішення про продовження мандату генерального секретаря Єнса Столтенберга.
Генеральний секретар НАТО Єнс СтолтенбергФото: flickr/nato

У вівторок, 4 липня, члени НАТО повинні продовжити термін повноважень генерального секретаря Єнса Столтенберга ще на один рік.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на чотирьох дипломатів НАТО.

Рішення про те, що Столтенберг може залишитися на посаді часто озвучувалося в останні тижні. Але очікується, що посли в НАТО офіційно затвердять продовження під час зустрічі у вівторок, повідомляє видання.

Хто і протягом якого періоду керував НАТОВосени закінчується термін повноважень генсека НАТО Єнса Столтенберга. На інфографіці – хто та скільки керував Альянсом.

64-річний Столтенберг, який є колишнім прем'єр-міністром Норвегії, провів Організацію Північноатлантичного договору через низку криз з моменту вступу на посаду в 2014 році. Останнім часом він згуртував членів НАТО на підтримку України, одночасно намагаючись запобігти ескалації війни та перетворення її на прямий конфлікт між НАТО та росією. Він мав завершити свій термін на посаді в Альянсі наприкінці вересня, але тепер залишиться на цій посаді ще на 12 місяців.

У лютому Єнс Столтенберг заявив, що не проситиме продовження мандата. Але члени НАТО попросили його погодитися на це після того, як не змогли досягти консенсусу щодо наступника.

Зазначимо, серед потенційних наступників Столтенберга були прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен, міністр оборони Великої Британії Бен Воллес та прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес. Але жоден з них не зміг отримати підтримку 31 держави-члена НАТО.

Нагадаємо, Столтенберг очолює НАТО з 2014 року. Його кандидатуру на посаду генерального секретаря запропонувала тодішній канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Нагадаємо, у травні генсек НАТО підтвердив рішення піти у відставку восени.

У середині червня стало відомо, що в НАТО схиляються до продовження повноважень Столтенберга, оскільки не можуть обрати наступника.

Також Столтенберг запевнив, що НАТО готове захищатись від росії та Білорусі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: