Головного гауляйтера Запорізької області Балицького засудили до 15 років

Читать на русском
Колаборанта Балицького суд визнав винним за двома статтями Кримінального кодексу України. Його засудили до 15 років тюрми.
zv.zp.ua

Голову окупаційної адміністрації у тимчасово захопленій частині Запорізької області Євгена Балицького засудили до 15 років тюрми.

Про це Служба безпеки України повідомляє у Телеграмі.

Слідство встановило, що колишній нардеп від забороненої партії «Опозиційний блок» Балицький на початку повномасштабного вторгнення рф одним з перших публічно підтримав російських окупантів. Тоді загарбники призначили його гауляйтером на захопленій території південного регіону.

Доля зрадників: кого із колаборантів на окупованих територіях вже ліквідувалиНа інфографіці Слово і діло – список ліквідованих з початку повномасштабної війни проросійських колаборантів.

Зазначається, що окупанти погрожували людям репресіями та фізичною розправою, аби змусити працівників місцевого самоврядування визнати «повноваження» колаборанта. А незгодних ув’язнювали до російських катівень, де піддавали жорстоким тортурам.

Згідно з даними слідства, Балицький займався організацією місцевого псевдореферендуму щодо «приєднання» Запорізької області до росії. Під його керівництвом створювали незаконні «виборчкоми», у яких фальсифікували результати «голосування» на користь рф. Також Балицький звертався після псевдорефередуму до володимира путіна визнати окуповану частину Запорізької області «новим суб'єктом» росії та підписав незаконний «договір про входження» регіону до складу країни-агресора.

На підставі зібраних доказів суд визнав гауляйтера винним за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 (участь в організації та проведенні незаконних референдумів на тимчасово окупованій території, вчинене за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 2 ст. 110 (умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб).

Як відомо, Балицький перебуває на тимчасово окупованій території на півдні України. Тривають заходи для його притягнення до відповідальності за злочини перед Україною.

Нагадаємо, нещодавно СБУ оголосила підозру ще вісьмом колаборантам, серед яких є так званий міністр транспорту Криму та гауляйтер Сєвєродонецька.

Також на інфографіці «Слово і діло» можна побачити, кого зі зрадників України та за яких обставин було ліквідовано на окупованих територіях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: