Європарламент закликав НАТО запросити Україну до Альянсу – резолюція

Читать на русском
Європарламент ухвалив резолюції, в якій депутати закликали НАТО підготувати ґрунт для запрошення України. Депутати сподіваються, що процес приєднання розпочнеться після закінчення війни і буде завершено якнайшвидше.
Фото: NATO

Депутати Європейського парламенту закликали союзників по НАТО виконати свої зобов'язання перед Україною та підготувати ґрунт для запрошення Києва до Альянсу.

Відповідну резолюцію було прийнято 425 голосами «за», проти – 38, утрималися – 42.

Вступ до НАТО: з якими країнами Україна підписала декларації щодо підтримки руху до АльянсуУкраїна вже з 18 країнами підписала декларації щодо підтримки своєї євроатлантичної інтеграції. Список – на інфографіці.

У резолюції наголошується: депутати очікують, що «процес приєднання розпочнеться після закінчення війни і буде завершено якнайшвидше».

До повноправного членства Євросоюз, союзники з НАТО та партнери мають тісно співпрацювати з Україною для розробки тимчасових рамок гарантій безпеки, які мають бути реалізовані після війни.

Крім того, у резолюції засуджується руйнування росією Каховської ГЕС: Європарламент вважає це воєнним злочином і вважає, що винні мають бути притягнуті до відповідальності відповідно до міжнародного права.

Депутати також сподіваються, що переговори з Україною щодо вступу до ЄС можуть розпочатися цього року

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, чотири країни НАТО працюють над багатосторонньою угодою з Україною, яка дозволить надати довгострокові гарантії безпеки замість обіцянок членства в Альянсі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: