Аналітики ISW розповіли, як путін може використати позицію африканських лідерів

Читать на русском
Президент росі володимир путін може використати проведену зустріч з африканськими лідерами і їхню риторику  для уповільнення західної допомоги Україні.
Getty Image

Президент росі володимир путін може використати проведену зустріч з африканськими лідерами і їхню риторику для уповільнення західної допомоги Україні.

Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни.

Делегація сімох африканських держав зустрілася з президентом рф володимиром путіним у Санкт-Петербурзі вчора, 17 червня, після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським. Африканські лідери запропонували «загальний мирний план, орієнтований на відновлення міжнародної торгівлі».

Удавані миротворці: у чому суть ініціатив щодо припинення війни в Україні, запропонованих за кордономУ чому полягає суть мирних планів, які для припинення війни в Україні пропонували Китай, Індонезія, Ватикан та інші держави.

Аналітики наголошують, що президент Коморських островів і нинішній голова Африканського союзу Азалі Ассумані під час зустрічі використовував мову, схожу на риторику «русского мира» щодо війни в Україні, заявивши, що стабільність у Східній Європі, Африці та світі залежить від «братерських стосунків між сусідніми слов'янськими дружніми народами». Він також підкреслив, що мир в Україні важливий для забезпечення міжнародної продовольчої та енергетичної безпеки. Таким чином делегація, ймовірно, прагне збалансувати Україну і рф, щоб зберегти давні двосторонні відносини з росією, не пов'язуючи себе дипломатично з війною.

В ISW додають, що кремль, ймовірно, скористається цією пропозицією для просування російських інформаційних операцій, спрямованих на уповільнення західної допомоги Україні у сфері безпеки, і не продемонстрував жодного наміру брати участь у будь-якому мирному процесі.

«Кремль регулярно сигналізує про фальшиву готовність вести переговори про врегулювання війни, щоб спонукати Захід до поступок і відмовити західних лідерів від подальшої підтримки України», – кажуть аналітики.

Кремль уже використав такий же «мирний план», представлений Китаєм навесні 2023 року. І спробував використати заявлену зацікавленість у переговорах щодо врегулювання війни в Україні для досягнення бажаних тісніших зв'язків з Китаєм.

«Кремль, ймовірно, використає інформаційну роботу з африканськими державами, щоб досягти посиленої двосторонньої та багатосторонньої взаємодії», – підсумовують аналітики.

Раніше повідомляли, що лідери країн Африки закликали путіна зупинити війну, але той у відповідь перервав їхній виступ.

Тоді як під час пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським лідер ПАР розкрив деталі «африканської мирної ініціативи» щодо врегулювання війни росії проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: