Країни ЄС близькі до погодження плану передачі Україні заморожених активів росії – CNBC

Читать на русском
У країнах ЄС зберігаються російські активи на загальну суму понад 220 млрд євро. Ці активи були заморожені європейською владою після вторгнення рф в Україну, щоб покарати Кремль за його агресію.
Фото: globalnews.ca

Європейський Союз наближається до узгодження детального плану використання заморожених російських активів для відновлення України.

Про це повідомляє CNBC із посиланням на чиновників, знайомих із ситуацією.

Війна в Україні: яких збитків завдано житлу, освітнім та медичним закладамУ ході війни найбільше постраждала інфраструктура у Донецькій, Луганській, Харківській, Миколаївській, Київській, Чернігівській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській областях. Сума збитків – на інфографіці.

За даними з відкритих джерел, у країнах ЄС зберігаються російські активи на загальну суму понад 220 млрд євро. Ці активи були заморожені європейською владою після вторгнення росії в Україну, щоб покарати Кремль за його агресію.

«Ми мали досить тривалі дискусії про те, як використовувати ці активи для оплати відновлення України. Я сподіваюся, ми зможемо незабаром озвучити свої ідеї хоча б щодо доходів від заморожених активів», - сказав один із чиновників.

Водночас у ЄС наголосили, що передача конфіскованих коштів – дуже складний процес.

«Наразі чиновники зосереджені на першому кроці – використанні доходів від активів російського Центробанку – оскільки вони вважають, що це буде найпростіший спосіб уникнути юридичних проблем», – йдеться у публікації.

Журналісти також додали, що поки неясно, скільки саме грошей зможе залучити Україна на першому етапі і як швидко їх спрямують на відновлення країни.

Нагадаємо, вартість відновлення інфраструктури України, яка сильно постраждала внаслідок російського вторгнення, за останніми даними становить понад 400 млрд доларів.

Раніше у Мінфіні розповіли, скільки потрібно грошей на відновлення України у цьому році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: