ЄБРР назвав суму, яка необхідна для відновлення України

Читать на русском
Щоб Україна відновилася протягом п’яти років, її економіка мала б зростати на 14 відсотків на рік протягом усього цього періоду.
Energynews.pro

Щоб Україна відновилася протягом п’ятирічного терміну потрібно близько 225 млрд доларів.

Про це йдеться в останньому звіті Європейського банку реконструкції та розвитку.

Там наголосили, що швидке одужання не є нормою.

«Історично склалося так, що більшість економік, які вийшли зі збройного конфлікту, ані відчувають довготриваючого спокійного періоду протягом 25 років після нього, ні відновлюються до довоєнного рівня доходу на душу населення, навіть у довгостроковій перспективі», – йдеться у повідомленні.

Проте зазначається, що 29 відсотків економік справді досягають довоєнного рівня ВВП на душу населення протягом п’яти років.

Щоб Україна відновилася протягом п’яти років, її економіка мала б зростати на 14 відсотків на рік протягом усього цього періоду. Це підвищить середній ВВП до 225 млрд доларів США з приблизно 150 млрд доларів США у 2022 році в постійних цінах.

Основною рисою, яка є спільною для періодів стійкого надзвичайно високого економічного зростання, є високе співвідношення інвестицій до ВВП.

«П’ятирічний період відновлення вимагатиме додаткових інвестицій у розмірі близько 50 млрд доларів США на рік завдяки припливу іноземного капіталу, в тому числі приватного», – кажуть в ЄБРР.

Раніше Світовий банк назвав мінімальну суму, потрібну для відновлення України.

Також повідомлялося, що на ліквідацію наслідків агресії росії вдалося зібрати вже понад 60 мільярдів гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: