Колишній прем'єр Британії Борис Джонсон склав із себе депутатські повноваження

Читать на русском
Експрем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оголосив про відставку з посади депутата Палати громад на тлі скандалу, пов'язаного з вечірками на Даунінг-стрит під час ковідних обмежень.
Колишній прем'єр-міністр Великобританії Борис ДжонсонФото: JUSTIN TALLIS / AFP

Колишній прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон склав із себе повноваження депутата після того, як йому повідомили, що він буде підданий санкціям за введення парламенту в оману.

Про це повідомляє BBC.

«Борис Джонсон оголосив про відставку з посади депутата негайно після отримання звіту Partygate. У звіті йдеться, що депутатом Комітету з привілеїв розглядалося, чи не ввів він в оману парламент через вечірки на Даунінг-стріт, які порушують карантин», – передають інформацію журналісти ВВС.

Уточнюється, що у березні Джонсон визнав, що вводив парламент в оману, але заперечував, що робив це навмисно.

Експрем'єр заявив, що автори звіту не надали жодних доказів того, що він ввів в оману Палату громад. За його словами, стало очевидним, що комітет хоче «вигнати його з парламенту».

Джонсон також сказав, що негайно ініціює дострокові вибори у своєму окрузі.

«Я є членом парламенту з 2001 року і серйозно ставлюся до своїх обов’язків. Я не брехав, і я вірю, що в глибині душі члени комітету знають це. Але вони навмисно вирішили ігнорувати правду, тому що від початку їхньою метою було не з’ясувати правду або щиро зрозуміти, що було у мене на думці, коли я виступав у Палаті громад», – додав він.

Зважаючи на те, що всі члени британського кабінету міністрів, включаючи главу уряду, повинні бути депутатами, цей крок закриває для Джонсона можливість повернутися на посаду прем'єра. Про таку можливість у Великій Британії говорили з моменту його звільнення з прем'єрської посади в липні минулого року.

Нагадаємо, наприкінці 2021 року в пресі з'явилася ціла низка публікацій, в яких стверджувалося про вечірки на Даунінг-стріт, що відбувались в умовах суворого локдауну. Спершу Джонсон заперечував порушення, та потім був змушений визнати неправоту.

Раніше стало відомо, що колишній прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон назвав Еммануеля Макрона «нудотним» після того, як французький президент вирушив до Москви на переговори з володимиром путіним.

А у лютому Борис Джонсон заявив про плани стати генсеком НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: