ВАКС знову продовжив розслідування справи ексголови Нацбанку Шевченка

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав клопотання детектива НАБУ про продовження строку досудового розслідування за підозрою ексголови Нацбанку.
Кирило Шевченкофото: Reuters

Вищий антикорупційний суд продовжив до 6 жовтня строк розслідування кримінального провадження за підозрою колишнього голови Національного банку України Кирила Шевченка та інших у заволодінні понад 200 млн грн державного Укргазбанку.

Таке рішення 5 червня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №52019000000000143 від 20.02.2019 за підозрою (Кирила Шевченка та інших осіб – ред.) у вчиненні ними кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 209, ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 366 КК України, до дванадцяти місяців, тобто до 06.10.2023 включно», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру ексголові НБУ Кирилу Шевченку та іншим посадовцям Укргазбанку. Самого Шевченка оголосили у розшук. За версією слідства, він, перебуваючи на посаді спочатку першого заступника, а згодом голови правління Укргазбанку, володіючи інформацією про укладені з великими клієнтами договори банківського обслуговування, використав її для розкрадання грошових коштів.

З цією метою службові особи банку забезпечили укладення фіктивних договорів із фізичними та юридичними особами, які нібито будучи «агентами» банку залучили до нього великих клієнтів. За такі «агентські послуги» банк щомісячно незаконно виплачував «винагороду» цим особам.

Слідством встановлено, що впродовж 2014-2019 років за цією схемою 52 фіктивним агентам безпідставно перераховано грошові кошти державного банку в сумі понад 206 млн грн. Псевдопосередниками ж виявилися фізичні особи-підприємці, самозайняті та юридичні особи. Більшість із них зареєстрували виключно для участі у наведеній схемі: після отримання коштів ці суб'єкти припиняли свою діяльність, і не здійснювали іншої активності, крім зазначеної у фіктивних актах виконання послуг.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: