Справа ексголови НБУ Шевченка: експосадовицю Укргазбанку заочно заарештували

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання детектива НАБУ про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
Олена Хмеленко

Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту колишню заступницю директора департаменту по роботі з корпоративними VIP-клієнтами Укргазбанку Олену Хмеленко. Її підозрюють у причетності до організації ексголовою Національного банку Кирилом Шевченком заволодіння понад 206 млн грн Укргазбанку.

Таке рішення 22 грудня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Задовольнити клопотання. Обрати підозрюваній (Олені Хмеленко – ред.) запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Після затримання і не пізніш як через сорок вісім годин з часу доставки (Олени Хмеленко – ред.) до місця кримінального провадження розглянути за її участю питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м'який запобіжний захід у встановленому законом порядку», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру ексголові НБУ Кирилу Шевченку та іншим посадовцям Укргазбанку. Самого Шевченка оголосили у розшук. За версією слідства, він, перебуваючи на посаді спочатку першого заступника, а згодом голови правління Укргазбанку, володіючи інформацією про укладені з великими клієнтами договори банківського обслуговування, використав її для розкрадання грошових коштів.

З цією метою службові особи банку забезпечили укладення фіктивних договорів із фізичними та юридичними особами, які нібито будучи «агентами» банку залучили до нього великих клієнтів. За такі «агентські послуги» банк щомісячно незаконно виплачував «винагороду» цим особам.

Слідством встановлено, що впродовж 2014-2019 років за цією схемою 52 фіктивним агентам безпідставно перераховано грошові кошти державного банку в сумі понад 206 млн грн. Псевдопосередниками ж виявилися фізичні особи-підприємці, самозайняті та юридичні особи. Більшість із них зареєстрували виключно для участі у наведеній схемі: після отримання коштів ці суб'єкти припиняли свою діяльність, і не здійснювали іншої активності, крім зазначеної у фіктивних актах виконання послуг.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: