Засідання Радбезу ООН: США нагадали росії про її зобов’язання не атакувати греблі

Читать на русском
Слова американського дипломата пролунали на тлі оголошеної позиції Білого дому про те, що у Вашингтоні наразі не можуть дати остаточних оцінок того, що сталося на Каховській ГЕС.

Росія в міжнародних домовленостях зобов’язалася не атакувати греблі та інші подібні об’єкти інфраструктури, однак її агресія призвела до катастрофи на Каховській ГЕС.

Про це повідомляє «Укрінформ», з посиланням на виступ на засіданні Радбезу ООН заступника постійного представника США Роберта Вуда.

«Умисні атаки на цивільні об’єкти заборонені правом війни. Росія як сторона Додаткового протоколу І до Женевських конвенцій зобов’язалася не атакувати споруди чи установки, що стримують «небезпечну потугу, в тому числі греблі», якщо така атака може спричинити вивільнення небезпечних сил, а також значні втрати серед цивільного населення», - нагадав представник США.

При цьому, відповідні слова американського дипломата пролунали на тлі оголошеної позиції Білого дому про те, що у Вашингтоні наразі не можуть дати остаточних оцінок того, що сталося на Каховській ГЕС.

«Росія розпочала цю війну, саме вона окупувала частину території України, і саме російські війська незаконно захопили греблю минулого року й відтоді утримували її», - наголосив Вуд.

Він нагадав, що руйнування дамби підриває стабільність енергопостачання України та може створити додаткові проблеми для підтримки безпеки Запорізької атомної електростанції. У цьому зв’язку він укотре закликав російську окупаційну владу передати контроль над ЗАЕС українській стороні.

Крім того, дипломат запевнив, що Сполучені Штати тісно співпрацюють з українською владою, аби забезпечити допомогу громадянам, які стали вимушеними переселенцями внаслідок підриву Каховської ГЕС.

Нагадаємо, що Рада Безпеки ООН у вівторок, 6 червня, розпочала засідання за запитом України з приводу підриву росією окупованої Каховської ГЕС.

Тим часом, Організація Об'єднаних Націй лише о другій годині дня відреагувала на підрив Каховської ГЕС росіянами. При цьому згадки самої події у пості в Twitter немає.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: