Україна терміново скликає Радбез ООН через підрив Каховської ГЕС

Читать на русском
Україна скликатиме термінове засідання Радбезу ООН і просить країни G7 та ЄС про нові санкції для рф
Заява МЗС Україниfacebook.com/UkraineMFA

Через підрив дамби Каховської ГЕС Україна ініціюватиме термінове засідання Ради Безпеки ООН.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства закордонних справ України.

Що відомо про Каховську гідроелектростанцію, яку підірвали росіяниЩо відомо про Каховську гідроелектростанцію на Херсонщині, яку зруйнували окупанти – на інфографіці.

Також Україна винесе питання підриву Каховської ГЕС на засідання Ради керуючих МАГАТЕ та на задіяння Механізму цивільного захисту Європейського Союзу.

У МЗС також звернулися до країн Групи Семи та ЄС, щоб вони невідкладно розглянули накладення на рф нових санкцій, зокрема на російську ракетну індустрію та атомну галузь. У відомстві закликали міжнародну спільноту рішуче засудити російський теракт на Каховській ГЕС.

Наголошується, що росія має відшкодувати всі наслідки свого злочину: як для людей, так і для інфраструктури та навколишнього середовища, адже під загрозою затоплення опинилися десятки населених пунктів по обидві сторони Дніпра.

Окрім того, через зниження рівня води в Каховському водосховищі може виникнути небезпека інциденту на іншому об’єкті критичної інфраструктури, який окупувала Росія — Запорізькій АЕС.

«Підрив дамби Каховської ГЕС – техногенний та екологічний тероризм, найбільша техногенна катастрофа в Європі за останні десятиліття, черговий прояв геноциду Росії проти українців. Це є відповіддю Кремля країнам, які закликають до мирних перемовин із рф», – йдеться у повідомленні.

У МЗС відзначили, що теракт на Каховській ГЕС раніше жваво обговорювався на рівні окупаційних сил в Херсонській області та пропагандистів на російському телебаченні, що свідчить про його попереднє планування.

Нагадаємо, у ніч на 6 червня російська федерація підірвала дамбу Каховської гідроелектростанції, яка розташована поблизу м. Нова Каховка на тимчасово окупованій території Херсонської області.

Відомо, що у МАГАТЕ стежать за безпекою на Запорізькій атомній електростанції після підриву Каховського водосховища. Наразі загрози ядерній безпеці на станції немає.

Також Очільник Євроради відреагував на підрив греблі Каховської ГЕС. Він шокований і назвав дії російських окупантів воєнним злочином.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: