В ISW пояснили, чому Пригожин прагне відправити «вагнерівців» воювати під Бєлгород

Читать на русском
Євген Пригожин має намір переключитися на захист Бєлгородської області, розраховуючи на покращення свого рейтингу та спрощення умов для вагнерівців.
Євген ПригожинФото: Олена Копилова / РІА Новости

Ватажок ПВК «Вагнера» Євген Пригожин заявив про намір відправити своїх найманців до Бєлгородської області навіть без згоди військового командування рф.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

На думку аналітиків, це прагнення Пригожина може бути викликане бажанням піару, а також розрахунком на те, що під Бєлгородом воювати буде легше.

Так, заява щодо ймовірної оборони Бєлгородської області бойовиками ПВК прозвучала на тлі загального невдоволення росіян питаннями безпеки у регіоні та прикордонних районах загалом.

Пригожин заявив, що ПВК «Вагнера» втратила понад 20 тисяч бійців у боях за БахмутБлизько 20% із 50 000 російських в'язнів, залучених до війни, загинули в Бахмуті. Москва надає зовсім інші цифри.

За словами Пригожина, «вагнерівці» не чекатимуть запрошення чи дозволу Міноборони рф для захисту цієї області, якщо міністерство не вирішить питання загрози її безпеці.

У виправдання своєї погрози непокори Пригожин наголосив, що «Вагнер» прагне «захистити народ росії». Йдеться, ймовірно, про те, що його ПВК візьме на себе роль захисника кордону, чим має займатися Міноборони країни.

Погрози Пригожина ґрунтуються на скаргах інших відомих діячів інформаційного простору щодо того, що російська влада не зробила достатньо для захисту прикордонних районів від наслідків війни, і відображають нинішню втрату Пригожиним інформаційної ініціативи.

Також, стверджують експерти, погрози очільника бойовиків вказують на те, що він може прагнути до того, щоб війська «Вагнера» взяли на себе основну або виключну відповідальність за вісь на українському театрі дій тепер, коли бойовики ПВК відійшли від цієї ролі в районі Бахмута.

«Пригожин може розглядати бєлгородсько-український кордон як лінію фронту, яку досить легко захищати, оскільки рейди до росії досі відбувалися у вкрай обмежених масштабах», – говориться у звіті.

Експерти вважають, що розміщення «вагнерівців» на кордоні з Бєлгородом дозволило б Пригожину зберегти свою позицію командувача передових сил без виснажливих вимог проведення лобових атак у стилі живої хвилі проти сильно укріпленого українського міста.

Раніше повідомлялося, що Пригожин виводить «вагнерівців» із Бахмута.

За словами заступника міністра оборони Ганни Маляр 3 червня, «вагнерівці» остаточно ще не залишили Бахмут.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: