546 млн грн збитків: підозрюють екскерівника вугільної компанії «Краснолиманська»

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку запідозрили колишнього очільника державного вугільного підприємства у завданні збитків.

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру колишньому виконувачу обов'язків генерального директора державного підприємства «Вугільна компанія «Краснолиманська» у завданні 336 млн грн збитків, а також заподіяння шкоди довкіллю на понад 210 млн грн.

Про це повідомляють прес-служби органів.

За інформацією «Слово і діло» з власних джерел, ідеться про Олександра Дубовика, в якого у 2019 році детективи НАБУ проводили обшук у межах цієї справи.

«25 травня 2023 року за процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про підозру колишньому керівнику ДП «Вугільна компанія «Краснолиманська», через дії якого державі завдано збитків на суму близько 546 млн грн», – інформує САП.

Як зазначають у НАБУ, за даними слідства, у листопаді 2015 – січні 2017 року компанія «Краснолиманська» реалізувала приватній компанії «Дантрейд ЛТД» 756 тисяч тонн вугілля за втричі нижчою за ринкову ціною. Надалі ця фірма поставила це ж вугілля, але вже за ринковою ціною, ПАТ «Центренерго» (78,289% акцій належать державі). Через цю схему ДП недоотримало потенційний прибуток у розмірі понад 336 млн грн.

До того ж, у листопаді 2015 року за відсутності дозвільних документів держпідприємство незаконно видобуло понад 112,5 тис. тонн вугілля. Це завдало шкоду довкіллю на суму понад 210 млн грн.

Дубовику повідомили про підозру за частиною 2 статті 364, ч. 2 ст. 240 Кримінального кодесу України.

Нагадаємо, НАБУ подало позов про визнання недійсним угоди вугільної компанії «Краснолиманська» з ТОВ «Дантрейд ЛТД». Проте 2 жовтня 2018 року Господарський суд Києва відмовив у задоволенні позову. Тому НАБУ подало апеляційну скаргу на це рішення, яку 22 травня повністю задовольнив Північний апеляційний госпсуд і анулював цю угоду. Пізніше Верховний суд залишив це рішення чинним.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: