Смертний вирок: скільки судових страт було зафіксовано у світі

Читать на русском

Правозахисники Amnesty International зафіксували в 2022-му рекордну за п'ять років кількість судових страт у світі. У 20 країнах смертний вирок виконано стосовно 883 осіб – це на 53% більше, ніж роком раніше. Причому ця цифра не включає страти у Китаї, оскільки дані засекречені. «Слово і діло» розбиралося, скільки людей було страчено у світі протягом останніх років.

Частіше, ніж у будь-якій іншій країні, смертна кара застосовується в Китаї – зокрема, за корупційні злочини в особливо великих масштабах та незаконний обіг наркотиків. Дані про кількість смертних вироків засекречені, тому масштаб страт у Китаї правозахисники не можуть оцінити, але виходять із того, що їх понад тисячу на рік (до загальної цифри КНР не включають). (Щоб переглянути інфографіку, догортайте до кінця публікації)

«Китай, Північна Корея та В'єтнам продовжували приховувати своє застосування смертної кари під покровом секретності, але навіть те, що ми можемо побачити, викликає серйозну тривогу», – зазначали в організації Amnesty International.

У 2020 році Amnesty зафіксувала проведення 483 страт у 18 країнах – це було зниження порівняно з 2019 роком на 26% та найменшою кількістю за десять років.

Після Китаю лідером за кількістю страт були Іран (більше 246), Єгипет (107+), Ірак (45+) та Саудівська Аравія (27) – на ці країни випало 88% усіх страт у 2020 році. У США було проведено 17 страт.

Не було за рік зафіксовано виконання смертних вироків у Бахрейні, Білорусі, Пакистані, Сінгапурі, Судані та Японії.

У 2021 році кількість страт зросла на 20% – до 579 у 18 країнах світу.

Лідером, окрім Китаю, знову виявився Іран, де за рік стратили щонайменше 314 осіб – рекорд із 2017 року. За словами правозахисників, у країні різко зросла кількість страт за злочини, пов'язані з наркотиками.

Крім того, більш ніж удвічі – до 65 – зросла кількість страт у Саудівській Аравії. У Єгипті в 2021 році стратили щонайменше 83 особи, в Сирії – 24.

Минулого року було зафіксовано 883 страти у 20 країнах світу – зростання на 53% за рік. В Ірані було страчено щонайменше 576 осіб, у Саудівській Аравії – 196 (тільки за один день було страчено 81 людину), в Єгипті – 24, у США – 18.

При цьому п'ять країн відновили виконання смертних вироків – Афганістан, Кувейт, М’янма, Палестина та Сінгапур. Правозахисники також відзначає зростання кількості людей, позбавлених життя за злочини, пов'язані з наркотиками, і, як правило, це люди з неблагополучних верств населення.

Нагадаємо, з дослідження групи Economist Intelligence Unit випливає, що майже половина населення світу живе в умовах тієї чи іншої форми демократії, тоді як більше третини – в умовах авторитарного правління.

На інфографіці «Слово і діло» – країни-лідери за кількістю ув'язнених журналістів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: