Антикорупційний суд призначив засідання у справі банку Бахматюка

Читать на русском
Антикорупційний суд отримав обвинувальний акт стосовно 15 осіб у справі комерційного банку і призначив у ньому підготовче засідання.

Вищий антикорупційний суд призначив засідання у справі за обвинуваченням колишнього заступника голови правління Національного банку України Олександра Писарука та ще 14 осіб у причетності до заволодіння 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту Нацбанку, виданого ВіЕйБі банку, власником якого є олігарх Олег Бахматюк.

Таке рішення 19 травня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Призначити підготовче судове засідання у кримінальному провадженні №12014000000000496 від 05.11.2014 за обвинуваченням (15 осіб – ред.) на 10:10 8 червня 2023 року», – йдеться в рішенні.

За інформацією «Слово і діло», у справі обвинувачують колишного першого заступника голови НБУ Олександра Писарука, члена ради Нацбанку Миколу Каленського, ексдиректорку Генерального департаменту банківського нагляду НБУ Аллу Шульгу, ексголову правління ВіЕйБі банку Дениса Мальцева, його ексзаступника Андрія Яцюту, директора бізнес-центру «Експертиза» Олександра Фаєра, засновника БЦ «Експертиза» Дмитра Жука, директорку Станіславської торгової компанії Наталію Перець, колишнього керівника юридичного департаменту НБУ Віктора Новікова, ексдиректорку департаменту банківського нагляду НБУ Світлану Фабер, колишню заступницю начальника Головного управління НБУ по Києву та області Ірину Мєзєнцеву, Ірину Лиходовську, Людмилу Клоченок, Юлію Гарагон і ексначальницю відділу моніторингу кредитів Департаменту супроводження кредитів НБУ Ірину Вінічук.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру Бахматюку. Також його оголосили в розшук. Пізніше олігарха заочно взяли під варту. Слідство з'ясувало, що в жовтні 2014 року ВіЕйБі Банк, віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Хоча ВіЕйБі Банк не подав всіх необхідних для цього документів (як програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення впродовж терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку всупереч вимогам законодавства надало позитивну відповідь.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ, завищили майже у 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Експертиза під час досудового розслідування встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн попри 1,8 млрд грн, заявлених ВіЕйБі Банком. Водночас, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, службові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту ВіЕйБі банку. Це на додачу до раніше вже отриманих від Нацбанку та неповернутих 3 млрд грн кредитів.

За 40 днів по тому, у листопаді 2014 року, НБУ визнав ВіЕйБі Банк неплатоспроможним. Стабілізаційний кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ терміном на два роки, ВіЕйБі Банк не повернув.

Водночас адвокати Бахматюка стверджують, що дві інші офіційні експертизи підтвердили правомірність оцінки заставного майна ВіЕйБі Банку. А обставини отримання третьої, яку використовує НАБУ, встановлюють слідчі Державного бюро розслідувань за фактом складання можливого завідомо неправдивого висновку експертом.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: