Лідери G7 у спільному комюніке засудили росію та підтвердили підтримку України

Читать на русском
Лідери країн  G7 видали спільне комюніке, в якому підтвердили непохитну підтримку України у її боротьбі проти російської агресії.
Укрінформ

Лідери країн G7 видали спільне комюніке, в якому підтвердили непохитну підтримку України у її боротьбі проти російської агресії.

Про це йдеться на сайті Білого дому.

«Ми, лідери «Групи семи» (G7), зустрілися в Хіросімі для щорічного саміту з 19 по 21 травня 2023 року, та є об’єднаними сильніше ніж будь-коли у рішучості зустріти глобальні виклики цього моменту та прокласти курс для кращого майбутнього. Наша робота основана на повазі до Хартії Об’єднаних Націй (ООН) та на міжнародному партнерстві», – йдеться в документі.

Відомо, що сторони дійшли згоди здійснити конкретні кроки, що спрямовані на вирішення найгостріших проблем сьогодення, зокрема й врегулювання ситуації в України. Обговорили лідери й зміцнення режиму роззброєння та ядерного нерозповсюдження, координації зусиль у забезпеченні економічної стійкості та економічної безпеки.

Підтримали також наступні питання:

  • забезпечення переходу до «чистої енергії» для розвитку економіки як в країнах G7,
  • видали «Хіросімську заяву щодо стійкої глобальної продовольчої безпеки», яка покликана надати країнам-партнерам допомогу в задоволенні потреб сьогодення.
  • оголосили про намір інвестувати 600 мільярдів доларів у фінансування розвитку якісної інфраструктури, яка дозволить подолати існуючі глобальні виклики.

Детальніше про рішення щодо України.

Що важливо, лідери «Групи семи» засудили російську федерації через її повномасштабну агресію проти України та підтвердили непохитну підтримку України «стільки, скільки буде потрібно для досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру».

«Ми ще раз у найбільш рішучих термінах засуджуємо агресивну війну росії проти України, що являє собою серйозне порушення міжнародного права, включаючи Хартію ООН. Російська жорстока агресивна війна є загрозою для усього світу, вона порушує фундаментальні норми та принципи міжнародного співтовариства. Ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку для України так довго, як це буде необхідним, щоб досягти всеохоплюючого, справедливого та тривалого миру», – йдеться у документі.

Лідери зобов'язуються посилити дипломатичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку України, збільшити ціну для рф та тих, хто підтримує її військові зусилля. Вони також продовжуватимуть протидіяти негативним наслідкам війни для решти світу, особливо для найбільш уразливих груп населення.

Нагадаємо, напередодні лідери «Великої сімки» на саміті в японській Хіросімі ухвалили спільну заяву щодо війни в Україні. G7 пообіцяла продовжувати надавати Україні оборонну допомогу, засудила дії росії та її ядерний шантаж, а також пообіцяла працювати над відстеженням російських алмазів, щоб надалі запровадити обмеження експорту.

У суботу, 20 травня, президент України Володимир Зеленський прибув в Японію, де візьме участь у саміті країн G7.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: