На саміті Ради Європи підписали декларацію про створення Реєстру збитків, завданих рф Україні

Читать на русском
43 країни підписали чи мають намір підписати політичну декларацію про створення Реєстру збитків, завданих агресією росії проти України.
Фото: Telegram/Денис Шмигаль

Під час саміту Ради Європи, який 16-17 травня проходить у Рейк'явіку, було підписано політичну декларацію про створення Реєстру збитків, завданих агресією росії проти України.

Як повідомляється на сайті РЄ, до декларації приєдналися або мають намір приєднатися 43 країни.

Резолюція про виплату репарацій росією: у Мін'юсті озвучили наступні крокиПісля ухвалення резолюції в ООН наступними кроками щодо виплати репарацій росією будуть створення реєстру збитків, завданих Україні, та розробка міжнародного договору.

Договір підписали: Албанія, Австрія, Бельгія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словацька Республіка, Словенія, Іспанія, Швеція, Україна та Сполучене Королівство, а також Канада, Японія та США. До декларації приєдналися також ЄС, а Андорра, Болгарія та Швейцарія заявили про такий намір.

Створення Реєстру збитків є першим кроком до міжнародного механізму компенсації жертвам російської агресії.

Реєстр розташовуватиметься у Гаазі (Нідерланди), а допоміжний офіс – в Україні. Реєстр створюється на початковий період у три роки і служитиме для реєстрації доказів та інформації про претензії щодо збитків чи шкоди, заподіяної російською агресією проти України.

Нагадаємо, 14 листопада Генасамблея ООН ухвалила проєкт резолюції щодо створення механізму компенсації Україні збитків, завданих внаслідок повномасштабного вторгнення росії. У ній країнам-членам ООН рекомендувалося створити міжнародний реєстр збитків.

У лютому Нідерланди погодилися створити Реєстр та влаштувати штаб-квартиру організації у Гаазі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: