Лубінець пояснив, у яких випадках отримання паспорта рф не можна вважати злочином

Читать на русском
За словами омбудсмена, у переважній більшості випадків отримання паспорта країни-агресора є вимушеним кроком, коли йдеться про збереження життя або, наприклад, бажання залишити тимчасово окуповані території через треті країни.
Фото: facebook/Дмитро Лубінець

Більшість українців, які отримали паспорти рф на тимчасово окупованих територіях, не можуть вважатися злочинцями.

Про це заявив омбудсмен із прав людини Дмитро Лубінець у своєму Telegram.

На Луганщині окупанти позбавляють житла українців через відмову від паспорта рф – ГенштабНа тимчасово окупованих територіях України росіяни виганяють українців з дома за відмову отримувати російський паспорт.

За його словами, у переважній більшості випадків отримання паспорта країни-агресора є вимушеним кроком, коли йдеться про збереження життя або, наприклад, бажання залишити тимчасово окуповані території через треті країни.

Лубінець повідомив, що за останній час Офіс омбудсмена отримав багато запитів, пов'язаних із цією темою.

«Одне із таких звернень – від Людмили. Її батьки все життя прожили на Херсонщині. Їх мир та спокій зруйнувало нищівне вторгнення російських військ. Сім'я не покидала рідний будинок, поки постійні обстріли з боку країни-терориста не загрожували їхньому життю. Але окупаційна влада унеможливила виїзд з тимчасово окупованої території без наявності російського паспорта», – розповів омбудсмен.

Він наголосив, що примусова паспортизація на тимчасово окупованих територіях України визнається грубим порушенням норм міжнародного права. При цьому отримання паспорта росії не є підставою для втрати українського громадянства.

«Протиправні дії окупаційних органів щодо примусової автоматичної паспортизації є негуманними та суперечливими принципам поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованих територіях, зокрема, встановленим положенням Четвертої Женевської конвенції», – повідомив Лубінець, додавши, що особи, які отримали паспорт не з власної волі, не можуть вважатися злочинцями.

Нагадаємо, 30 квітня Лубінець заявив, що українці, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, мають оформити російські паспорти для того, щоб урятувати своє життя.

Наступного дня міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала жителів окупованих територій не брати російські паспорти, оскільки влада рф «навряд чи довго там житиме».

Після цього в Офісі президента пояснили, що в рекомендаціях обох представників держави немає протиріч, і Україна не переслідуватиме громадян, які пасивно набули російського громадянства.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: