Лубінець порадив українцям в окупації брати паспорти рф: причина

Читать на русском
За його словами, указ путіна про можливу депортацію жителів окупованих територій, які відмовилися від громадянства рф, ставить під загрозу життя тисяч українських громадян.
Фото: novyny.live

Українці, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, мають оформити російські паспорти для того, щоб урятувати своє життя.

Таку заяву зробив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у ефірі телемарафону.

Окупанти вигадали нову схему, як на Херсонщині змусити людей отримати паспорт рфОкупанти вигадали нову схему, щоб змусити жителів Херсонської області отримати російські паспорти.

За його словами, указ путіна про можливу депортацію жителів окупованих територій, які відмовилися від громадянства Росії, ставить під загрозу життю тисяч українських громадян.

«Цей указ спрямований на те, щоб узаконити примусову паспортизацію, яка відбувається на тимчасово окупованій території України. Це перше. І друге – зафіксувати та поставити крапку в цьому процесі. Я думаю, що всі громадяни України, які відмовляться від російського паспорта, їх просто заарештують. І це буде окрема категорія цивільних заручників, які російська федерація триматиме у полоні чи ув'язненні», – заявив Лубінець.

Він додав, що Україна вже розробляє відповідний закон для тих осіб, які були змушені взяти паспорти рф не зі своєї волі.

«Я б порадив брати російський паспорт, все ж таки для себе ухвалити рішення вижити. Це найголовніше. Ми розуміємо, що це відбувається під тиском. Зараз напрацьовується відповідний закон – офіційно відмовитися від цього паспорта та повернутися до нормального життя або для себе приймати рішення та виїжджати з цієї території у будь-який спосіб через будь-яку територію інших країн, але просто звідти виїхати. Зараз це питання виживання на цій території», – наголосив омбудсмен.

Нагадаємо, в Запорізькій області окупанти пропонують людям віддавати оригінали документів в обмін на паспорти рф.

Раніше повідомлялося, що росіяни загрожують мирним жителям Херсона каральними діями через відсутність паспорта рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: