Зеленський у зверненні підбив підсумки візитів до ЄС та Британії

Читать на русском
Президент повертається до України після поїздок до Італії, Німеччини, Франції та Великобританії. У ході зустрічей із європейськими лідерами йому вдалося домовитися про надання нових пакетів військової допомоги для ЗСУ.
Фото: Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський повертається до України після того, як відвідав Італію, Німеччину, Францію та Велику Британію.

Про це глава держави розповів у своєму традиційному зверненні до нації.

За його словами, під час зустрічей із європейськими лідерами вдалося домовитися про надання нових пакетів військової допомоги для Збройних сил України.

До яких країн-союзників приїжджав Зеленський під час повномасштабної війниВолодимир Зеленський з початку повномасштабної війни здійснив 14 закордонних візитів, майже всі – у 2023 році.

«Три довгі дні – і наші воїни, наша держава стають сильнішими. Я впевнений – набагато сильнішими. Повертаємося додому з новими оборонними пакетами: більше нової потужної зброї для фронту, більше захисту для наших людей. Більше політичної підтримки», – заявив Зеленський.

Головне зі звернення українського лідера:

  • Італія – гарні переговори з Джорджем Мелоні та президентом Італії. Зустріч з Понтифіком досить обнадійлива. Подякував Італії за допомогу у захисті життя наших людей – від захисту неба до підготовки повноцінного відновлення України після бойових дій.

  • Німеччина – президент Штайнмайєр, зустріч із паном канцлером Олафом Шольцом – особливо змістовно для нашої оборони. Окрім Берліна, відвідали також Аахен. Був на військовій базі, оглянув «Леопарди», оглянув «Мардери», подякував нашим воїнам, які тренуються на німецькій техніці. Дякую Німеччині за найбільший оборонний пакет – 2 мільярди 700 мільйонів євро. Крім того Німеччина підтримає нашу країну довгостроково – для цього 11 мільярдів євро, суто на оборону.

  • Франція – зустріч із президентом Макроном, тривалі, корисні переговори. Є новий військовий пакет. Потужний. Є нові політичні домовленості. Подякував Франції нових можливостей для наших воїнів у протидії російському терору, і зараз ще не час говорити про деталі. Дякую за додаткову техніку, за додаткову бронетехніку. За допомогу у консолідації партнерів.

  • Велика Британія – зустріч із Ріші Сунаком. Оборона та дуже важливе британське лідерство у військових коаліціях. Дякуємо Британії за домовленість про навчання наших пілотів. Створюємо коаліцію для тренування пілотів на західних літаках. Британія – так, Польща – так, і я впевнений: підключиться Франція та інші партнери. Ми продовжуємо працювати над коаліцією винищувачів, рухаємося активно. Звичайно, дякую Британії за long-range можливості для наших воїнів, за далекобійність.

Зеленський зазначив, що також було скоординовано позиції України перед майбутніми міжнародними заходами.

«На всіх зустрічах обговорювали нашу формулу світу, і тепер є більше готовності партнерів дотримуватися української формули. Є більше підтримки для нашого вступу до ЄС, більше розуміння, що вступ України до НАТО буде, він неминучий», – наголосив президент.

Нагадаємо, після переговорів з Макроном стало відомо, що Франція забезпечить кілька батальйонів ЗСУ десятками бронемашин та легких танків, заявив президент країни Еммануель Макрон.

А після зустрічі із Сунаком було оголошено про надання Україні ударних безпілотників та ракет протиповітряної оборони.

Раніше повідомлялося, що у Німеччині Зеленському вручили премію Карла Великого.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: