Знайдені у Польщі уламки ракети належать російській Х-55, військові намагалися це приховати – ЗМІ

Читать на русском
Ракета, швидше за все, потрапила на територію країни зі східного кордону, оскільки польська армія не має такого озброєння ні у своєму оснащенні, ні на складах.
Фото: Maciej Kulesza

Уламки, які виявили у квітні біля польського міста Бидгощ, належать російській ракеті X-55.

Про це йдеться у публікації RMF FM.

За даними журналістів, такого висновку дійшли експерти польського Технологічного інституту ВПС, який формує для прокуратури звіт щодо цього об'єкту.

Крилата ракета, швидше за все, потрапила на територію країни зі східного кордону, оскільки польська армія не має такого озброєння ні у своєму оснащенні, ні на складах.

Від двох днів до місяця: інтервали між російськими масованими ракетними обстріламиМасованих ракетних атак не було вже понад 30 днів. Інтервали між обстрілами рф – на інфографіці.

Журналісти припустили, що ракета могла впасти на територію Польщі ще у грудні.

«У середині грудня минулого року, як визнає польська армія, росіяни провели масований обстріл української території. Для атаки використовувалися, зокрема, й літаки, дислоковані в Білорусі. Під час обстрілу на радарах наших служб з'явився об'єкт, який прилетів до Польщі з Білорусі», – йдеться у публікації.

Об'єкт перестав відображатися на радарах недалеко від Бидгоща. При цьому ЗМІ встановили, що військові всупереч своєму обов'язку не повідомили прокуратуру про порушення повітряного простору Польщі невідомим об'єктом.

«У грудні жодних повідомлень у цій справі слідчим не надсилалося, і, як вдалося з'ясувати кореспондентам RMF, провадження у цій справі не було порушено до кінця квітня», – зазначають журналісти.

Більше того, розслідування було розпочато лише минулого місяця, з ініціативи місцевих політиків. Ті, у свою чергу, були проінформовані про невідомий об'єкт звичайним перехожим.

Наголошується, що правоохоронні органи, а також представники військових відомств відмовилися розголошувати будь-яку інформацію до закінчення розслідування.

Нагадаємо, 27 квітня міноборони Польщі повідомило, що за 15 кілометрів від міста Бидгощ знайшли уламки «невідомого військового об'єкта». Тоді генерал польської армії Роман Полько заявив, що сценарій того, що це була блукаюча ракета, випущена над східним кордоном Польщі, є «вкрай малоймовірним».

У листопаді 2022 року у прикордонному районі Польщі також впала ракета. Найімовірніше, це була ракета С-300, яку використовували Сили оборони України – того дня росія влаштувала масований обстріл.

Президент Польщі тоді наголосив, що у цій трагедії винна росія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: