У які країни та скільки електроенергії експортувала Україна під час великої війни

Читать на русском

Україна після піврічної перерви, спричиненої російськими ракетними атаками на інфраструктуру та блекаутами, відновила експорт електроенергії. За перший місяць було продано майже 90 тисяч МВт-год, найбільше у Молдову. «Слово і діло» пропонує подивитися, до яких країн і скільки електроенергії експортувала Україна з початку 2022 року.

Експорт електроенергії до Європи – до яких країн і скільки постачає Україна. Зараз експорт іде до трьох країн.
Експорт електроенергії до ЄвропиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

До початку повномасштабної війни, у січні-лютому, Україна експортувала електроенергію до чотирьох країн – Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини. У Румунію йшли невеликі обсяги, до інших країн – 80-100 тисяч МВт-год на місяць.

З 16 березня минулого року українська енергосистема почала працювати синхронно із європейською континентальною мережею ENTSO-E. За березень Україна експортував лише 9,6 тисячі МВт-год до Польщі, у квітні – 121,5 тисячі.

У травні Україна продавала електроенергію Молдові (58,5 тисяч МВт-год) та Польщі (140,7 тисяч МВт-год), у червні – Румунії (2,3 тисячі МВт-год), Молдові (85,2 тисяч МВт-год) та Польщі (150,6 тисяч МВт-год).

З липня до жовтня Україна експортувала електроенергію до чотирьох країн – Молдови, Польщі, Румунії та Словаччини.

Після першого масованого ракетного обстрілу росії 10 жовтня, спрямованого на енергетичну інфраструктуру, Україна зупинила експорт електроенергії до Європи, щоб забезпечити власні потреби.

На початку березня, після того, як українська енергосистема два місяці працювала без обмеження споживачів, Міністерство енергетики вирішило відновити експорт.

З 11 квітня було відновлено експорт до Молдови (46,5 тисяч МВт-год за квітень), з 12 квітня – до Польщі (30,3 тисяч МВт-год), з 17 квітня – до Словаччини – (19,2 тисяч МВт-год).

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, якими були загальні обсяги експорту та імпорту електроенергії Україною з 2014 року до початку повномасштабної війни.

Нагадаємо, голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький припустив, що влітку в Україні знову може виникнути дефіцит електроенергії.

До кінця травня в Україні діє фіксований тариф на електроенергію для населення. Але вже цього року можливе підвищення вартості електрики: варіанти нових тарифів називали у Нацкомісії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: