Коли в Україні проводили віялові відключення електроенергії

Читать на русском

Рекордно низькі запаси вугілля на складах теплоелектростанцій і сильні морози можуть призвести до аварії в енергосистемі і запровадження графіків аварійного припинення електропостачання, попередили у НКРЕКП. Відключення електроенергії Україна вже переживала наприкінці 90-х років через низькі запаси палива і бартерні розрахунки, а також в 2014 році після початку війни на Донбасі. Детальніше – на інфографіці «Слово і діло».

Віялові відключення електроенергії Україна пережила, зокрема, у вересні та грудні 2014 року.
Віялові відключення електроенергіїСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У 1998-2000 роках віялові відключення проводили у всіх областях України. Головною причиною були бартерні розрахунки за електроенергію між обленерго та генерувальними компаніями (тільки близько 6% оплати були в грошовій формі), а також криза неплатежів через складну економічну ситуацію в країні.

У 2000 році парламент з ініціативи уряду ухвалив законопроєкт про введення розподільчих рахунків і ліквідацію бартерних схем. Внаслідок реформи енергетичний комплекс отримав додаткові гроші, які спрямували на погашення заборгованості.

Енергетична криза виникла в Україні в 2014 році після початку російської агресії на Донбасі. Більшість вугільних шахт, що видобувають паливо, на якому працювали українські ТЕС, виявилися на окупованій території. У результаті виник дефіцит вугілля на складах: з початку року і до вересня 2014 року запаси скоротилися майже на третину.

У серпні 2014 року набуло чинності розпорядження Кабміну «Про прийняття надзвичайних рішень на ринку електроенергії» та обласним енергопостачальним компаніям направили повідомлення про можливі тимчасові обмеження постачань для населення.

Перша хвиля віялових відключень була наприкінці вересня 2014 року і зачепила Київську, Харківську та Черкаську області. Запаси вугілля тоді знизилися до 1,9 тис. тонн. Друга хвиля припала на грудень і тривала набагато довше, охопивши всю країну. Зійшлися відразу кілька факторів: ремонтні роботи на електростанціях, низькі запаси вугілля, аварійне відімкнення одного з енергоблоків Запорізької АЕС.

Наприкінці року вдалося домовитися про постачання вугілля і віялові відключення припинилися.

Черговий режим НС у галузі енергетики набув чинності в Україні в лютому 2017 року. Режим оголосили в зв'язку з блокуванням вантажних перевезень енергетичного вугілля антрацитної групи – йшла «блокада Донбасу». Тодішній міністр енергетики Ігор Насалик і прем'єр Володимир Гройсман попереджали про можливі віялові відключення, якщо ситуація з постачанням вугілля не зміниться, але цього вдалося уникнути.

Нагадаємо, «Слово і діло» відстежило динаміку змін запасів вугілля на українських ТЕС і ТЕЦ за останні п'ять років.

Також ми дізналися у експерта, чи будуть в Україні віялові відключення через дефіцит вугілля на ТЕС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: