Наразі немає жодних шансів на мир між росією та Україною – генсек ООН

Читать на русском
Антоніу Гутерріш заявив, що мирні переговори між рф та Україною зараз неможливі, а посередництво Китаю або Бразилії не покладе край бойовим діям.
Фото: AFP/Getty Images

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш вважає, що наразі немає жодних шансів на мир між росією та Україною, оскільки «обидві сторони переконані, що вони можуть перемогти».

Свою думку він висловив у інтерв'ю іспанській газеті El Pais.

«Клуб підтримки» росії: які країни Генасамблеї ООН голосують проти проукраїнських резолюційЯкі країни Генеральної асамблеї ООН голосують проти резолюцій, які засуджують дії росії в Україні – на інфографіці. Крім самої рф, постійно це роблять Білорусь, Північна Корея, Сирія.

«На жаль, я не думаю, що зараз мирні переговори можливі. Обидві сторони переконані, що можуть перемогти. Це було російське вторгнення, яке суперечило міжнародному праву та Статуту ООН, але я не бачу, щоб росія була готова піти з територій, які вона окупує зараз, і я думаю, що Україна сподівається повернути їх», – цитує Гутерріша Guardian.

Він сказав, що ООН робить все можливе, щоб вести діалог із обома сторонами для вирішення конкретних проблем, таких як експорт українського зерна та російський експорт продуктів та добрив.

Генсек ООН також сумнівається, що посередництво Китаю чи Бразилії покладе край бойовим діям: «Я вже сказав, що мирних переговорів на даний момент не буде. Але я сподіваюся, що вони будуть у майбутньому. Ходили розмови про зимовий наступ росіян та весняний українців – ясно, що обидві сторони повністю залучені у війну».

Нагадаємо, на початку року Гутерріш також казав, що не бачить закінчення війни в Україні в найближчому майбутньому і шансу на проведення мирних переговорів.

Пізніше він заявляв, що шанси на досягнення миру між державами зменшуються.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: