Зеленський зустрівся з премʼєркою Естонії у Житомирі: про що говорили

Читать на русском
Під час переговорів співрозмовники зосередили увагу на посиленні можливостей України на передовій.
Офіс президента

У понеділок, 24 квітня, президент України Володимир Зеленський провів зустріч з прем’єр-міністром Естонії Каєю Каллас у Житомирі.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Зазначається, що під час переговорів співрозмовники зосередили увагу на посиленні можливостей України на передовій.

«Важливо, щоб усі наші партнери зараз були максимально рішучими й максимально швидкими в постачанні обіцяної допомоги, особливо зброї. Щоб ми могли максимально прискорити завершення цієї війни - звільнити нашу землю та відновити повну силу міжнародного права», - сказав Володимир Зеленський.

Сторони також обговорили політичну взаємодію й рух України до набуття повноправного членства у Євросоюзі та НАТО.

«Сьогодні ми обговорили наші очікування від Вільнюського саміту НАТО. Зараз саме той час, коли Альянс потребує амбітних рішень. Надійна безпека у Європі може ґрунтуватися лише на повній визначеності у відносинах на східному фланзі НАТО, передусім у відносинах між Україною й НАТО. Потрібне позитивне політичне рішення Альянсу щодо вступу України, і я дякую Естонії за підтримку саме такого посилення НАТО й за фіксацію в підписаній нами декларації нашої спільної мети», - зазначив Президент.

Під час зустрічі йшлося й про відбудову України. Естонія стала першою державою, яка почала практичне відновлення українського регіону - Житомирської області.

Очільниця уряду Естонії акцентувала, що допомога озброєнням, боєприпасами та навчання українських військових мають тривати у достатніх масштабах, щоб Україна перемогла в цій війні.

«Саме тому я запропонувала Європейському Союзу спільну закупівлю артилерійських снарядів для України, щоб відправити їх безпосередньо. Рішення було ухвалене в березні, і зараз нам потрібно переконатися, що воно буде належним чином виконане», - додала Кая Каллас.

Прем’єр-міністр зауважила, що минулого тижня естонський уряд ухвалив рішення відправити артилерійські снаряди в Україну, і висловила сподівання, що незабаром це зроблять і інші країни ЄС.

Нагадаємо, наприкінці березня 20 країн Європи, зокрема Естонія, приєдналися до угоди про закупівлю боєприпасів для України. Партнери планують поставити ЗСУ мільйон артилерійських снарядів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: