Нацбанк залишив облікову ставку на рівні 25%

Читать на русском
Інфляція, за даними НБУ, сповільнюється швидше, ніж очікував регулятор, проте все одно залишається високою.

Національний банк України ухвалив рішення не змінювати облікову ставку, залишивши її на рівні 25% річних.

Про це повідомив керівник регулятора Андрій Пишний під час брифінгу 16 березня.

«Для забезпечення подальшого зниження інфляції, захисту заощаджень у гривні від інфляційного знецінення, підтримки стабільності курсу правління Нацбанку вирішило зберегти облікову ставку на рівні 25%», – заявив глава НБУ.

Як здорожчало життя українців за рік повномасштабної війниЯк за рік повномасштабної війни в Україні змінилися основні економічні показники, тарифи, ціни, зарплати – на інфографіці.

Крім того, Пишний розповів про намір НБУ запровадити комплекс додаткових заходів щодо посилення конкуренції між банками за термінові депозити фізичних осіб.

«Банки, які найбільш активно підвищували ставки протягом останніх місяців, змогли покращити свої показники. Однак у найбільших банках, зокрема, тих, що користуються неконкурентними перевагами отримання ліквідності, гривневі ставки залишаються недостатньо привабливими для вкладників», – пояснив Пишний.

Інфляція, за даними НБУ, сповільнюється швидше, ніж очікував регулятор, проте все одно залишається високою.

«У лютому ми побачили показник 24,9% у річному вираженні. Зниженню рівня інфляції сприяли, зокрема, збільшення пропозиції продовольства та пального, слабкіший споживчий попит та швидке відновлення енергосистеми після атак рф», – резюмував Пишний.

Нагадаємо, напередодні у Нацбанку розповіли про нову розширену програму з МВФ. Виходячи із заяв регулятора, Україна очікує, що нова програма буде чітко структурована на два етапи.

Як змінювався рівень інфляції в Україні останні двадцять років – на інфографіці «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: