G7 вважає неприйнятними ядерну риторику росії та її наміри розмістити ядерну зброю в Білорусі

Читать на русском
Країни G7 засуджують ядерну риторику росії та застерігають треті країни від підтримки російської агресії проти України.
Reuters

Безвідповідальна ядерна риторика росії та її погроза розмістити ядерну зброю в Білорусі неприйнятні. Будь-яке застосування хімічної, біологічної чи ядерної зброї росією матиме тяжкі наслідки.

Про це йдеться у комюніке за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ «Великої сімки» у Японії.

Закликали рф припинити війну: G7 оприлюднила заяву по УкраїніКраїни Великої сімки заявили про зобов'язання посилити дипломатичну, фінансову та військову підтримку українців, а кремль закликали припинити агресію.

Міністри вкотре засудили російську агресію проти України та закликали окупанта вивести свої війська. G7 зобов'язалася підтримувати Україну стільки, скільки потрібно для забезпечення вільного та демократичного майбутнього.

Міністри «Великої сімки» нагадали, що підтримують формулу миру, запропоновану президентом Володимиром Зеленським. Також країни підтримують зусилля України щодо проведення внутрішніх реформ, зокрема антикорупційних.

Захоплення та мілітаризацію Запорізької атомної електростанції станції росією країни G7 засуджують та попереджають, що це може призвести до потенційно серйозних наслідків для загальної безпеки.

«Ми повторюємо наш заклик до третіх сторін припинити допомогу росії у війні або вони зіткнуться з високою ціною за це. Ми зміцнимо нашу координацію дій щодо запобігання та реагування на постачання зброї до росії третіми сторонами і продовжимо вживати заходів проти тих, хто підтримує війну рф проти України», – йдеться у підсумковому документі.

Окремо у зв'язку з цим згадуються поставки Іраном безпілотників, а також його наміри передати росії балістичні ракети – це означало б серйозну ескалацію, наголошується в комюніке.

«Велика сімка» підтримує тезу про те, що росія має заплатити Україні за завдану шкоду, а також понеси відповідальність за воєнні злочини. У цьому контексті міністри засудили депортацію українців та підтримали «вивчення можливості створення трибуналу на базі судової системи України для кримінального переслідування злочину агресії проти України».

Раніше міністри закордонних справ країн «Великої сімки» домовилися посилити координацію для запобігання та реагування на ухилення від санкцій, а також постачання зброї росії.

Нагадаємо, вже 34 держави підтримали спеціальний трибунал за злочин агресії росії проти України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: