В НАБУ оприлюднили нові докази у справі Коболєва

Читать на русском

У Національному бюро показали нові докази, які були нещодавно вилучені у межах справи колишнього керівника національної компанії.

Національне антикорупційне бюро оприлюднило нові докази у кримінальному провадженні за підозрою колишнього голови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва у заволодінні понад 229 млн грн премії.

Детективи продемонстрували нещодавно вилучені листування і тому просять продовжити розслідування справи, повідомляє прес-служба НАБУ.

«Справа ексголови Нафтагазу: НАБУ наполягає на продовженні строку досудового розслідування. 13.04.2023 детективи Національного бюро подали слідчому судді Вищого антикорупційного суду нове клопотання про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього голови правління НАК «Нафтогаз України». Це, зокрема, зумовлено новими обставинами, встановленими досудовим розслідуванням», – інформує НАБУ.

У відомстві зазначали, що 4 квітня після звернення до слідчого судді з попереднім клопотанням детективи вилучили нові документи та інформацію, які мають суттєве значення для доказування у кримінальному провадженні. Йдеться про електронне листування осіб, залучених до ініціювання, погодження та виконання рішення про виплату премій голові, членам правління та працівникам НАК «Нафтогаз України» у зв'язку з перемогою в Стокгольмському арбітражі.

«Загальний обсяг вилученої інформації в електронному вигляді становить понад 37 гігабайт електронного листування. Наразі детективи здійснюють огляд вилученої інформації, який, у зв’язку із великим масивом даних, може тривати протягом значного періоду часу. Під час огляду вже виявлено низку відомостей, які мають істотне значення для доказування в кримінальному провадженні», – додали в бюро.

Раніше ВАКС відмовився продовжити строки розслідування справи Коболєва. Строк слідства завершується 19 квітня.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру ексголові правління «Нафтогазу» Андрію Коболєву. За версією слідства, у 2018 році голова правління, нібито зловживаючи своїм службовим становищем, ініціював розгляд Наглядовою радою компанії питання про погодження виплати премії за досягнення вагомих цілей, реалізацію важливих, стратегічних проектів працівникам НАК «Нафтогаз України», включаючи членів правління.

Пізніше Коболєв підготував зміни та доповнення до подання щодо виплати премії за екстраординарні досягнення, визначивши собі розмір премії у розмірі 10 млн доларів. При цьому голова правління свідомо приховав від членів комітету з призначень та винагород і Наглядової ради компанії відомості про те, що для керівників підприємств, заснованих на державній власності, встановлено граничні розміри преміювання за підсумками роботи, а саме не більше 36 посадових окладів на рік. У результаті Наглядова рада НАК «Нафтогаз України» погодила зміни, що забезпечило голові правління виплату премій.

Слідством встановлено, що протягом 2018 року голові правління було незаконно нараховано та виплачено премій на суму, що перевищує максимально допустиму на 229 250 410 грн.

Зауважимо, що протягом 2018-2021 років службові особи НАК «Нафтогаз України» не сприяли розслідуванню, ховаючи від слідства документи та матеріали компанії, необхідні для встановлення обставин вчинення злочину.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: