НАБУ і САП просили арештувати рахунки Коболєва, але суд їм відмовив

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку намагалися заарештувати рахунки колишнього очільника національної компанії, проте суд їм відмовив.
Андрій Коболєвфото: Економправда

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура намагалися накласти арешт на банківські рахунки колишнього голови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва. Однак обидві інстанції їм відмовили.

Такі рішення 2 лютого і 2 березня ухвалили Вищий антикорупційний суд і Апеляційна палата ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується, детективи НАБУ і прокурори САП просили накласти арешт на рахунки Коболєва в Ощадбанку та банку «ПУМБ» в сумі 229,25 млн грн або в іншій валюті в еквіваленті до вказаної суми шляхом заборони видаткових операцій. Метою арешту вказували забезпечення можливої конфіскації майна підозрюваного. Проте 2 лютого слідчий суддя ВАКС Олег Федоров відмовився заарештувати рахунки, оскільки Коболєв нібито не є суб'єктом кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України. До того ж, в його діях нібито відсутня обов'язкова ознака об'єктивної сторони складу інкримінованого злочину, а саме - зловживання службовим становищем. Також нібито відсутній прямий причинно-наслідковий зв'язок між діями Коболєва та наслідками у вигляді вибуття з власності НАК «Нафтогаз України» грошових коштів в особливо великому розмірі.

Водночас Апеляційна палата ВАКС рішення слідчого судді скасувала, оскільки він вийшов за межі розгляду клопотання. Однак, АП ВАКС так само не арештувала рахунки Коболєва, оскільки єдиним доказом того, що вказані банківські рахунки належать ексголові «Нафтогазу», є рапорт детектива НАБУ. Інших доказів у справі немає і тому АП ВАКС кошти на арештувала, але з інших підстав: у зв'язку з ненаданням прокурором достатніх і належних доказів на підтвердження належності підозрюваному відповідних банківських рахунків та наявності на них грошових коштів.

Раніше Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду визначила Коболєву запобіжний захід у вигляді 229 млн грн застави з покладанням обов'язків. Сам підозрюваний та сторона захисту стверджувала, що нібито рахунки заарештовані і з них не можна перерахувати необхідні суму.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру ексголові правління «Нафтогазу» Андрію Коболєву. За версією слідства, у 2018 році голова правління, нібито зловживаючи своїм службовим становищем, ініціював розгляд Наглядовою радою компанії питання про погодження виплати премії за досягнення вагомих цілей, реалізацію важливих, стратегічних проектів працівникам НАК «Нафтогаз України», включаючи членів правління.

Пізніше Коболєв підготував зміни та доповнення до подання щодо виплати премії за екстраординарні досягнення, визначивши собі розмір премії у розмірі 10 млн доларів. При цьому голова правління свідомо приховав від членів комітету з призначень та винагород і Наглядової ради компанії відомості про те, що для керівників підприємств, заснованих на державній власності, встановлено граничні розміри преміювання за підсумками роботи, а саме не більше 36 посадових окладів на рік. У результаті Наглядова рада НАК «Нафтогаз України» погодила зміни, що забезпечило голові правління виплату премій.

Слідством встановлено, що протягом 2018 року голові правління було незаконно нараховано та виплачено премій на суму, що перевищує максимально допустиму на 229 250 410 грн.

Зауважимо, що протягом 2018-2021 років службові особи НАК «Нафтогаз України» не сприяли розслідуванню, ховаючи від слідства документи та матеріали компанії, необхідні для встановлення обставин вчинення злочину.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: