Франція блокує рішення ЄС щодо постачання боєприпасів Україні – ЗМІ

Читать на русском
Франція, за інформацією ЗМІ, блокує рішення Європейського союзу щодо фінансування постачання боєприпасів Україні.
Getty Images

Франція блокує рішення Європейського союзу щодо спільного фінансування постачання боєприпасів Україні.

Про це польському агентству PAP повідомило високопоставлене джерело в ЄС.

Війна в Україні: скільки натовських боєприпасів потрібно ЗСУ, і хто є основним постачальникомУкраїнська армія змушена економити боєприпаси через їхню нестачу. Які країни постачають нам 155-мм боєприпаси та скільки їх потрібно – на інфографіці.

Із передбачених ЄС двох мільярдів євро половина має піти на компенсацію постачання боєприпасів країнам-членам. Але на складах їх не вистачає, тож боєприпаси треба закуповувати за межами Союзу. Проте Франція виступає проти.

Крім того, Париж заблокував рішення ЄС щодо другого мільярда євро, який хотіли направити на спільні замовлення у європейської промисловості, тобто де-факто у Польщі, Франції та Німеччині.

«У проєкті містилося положення про те, що відшкодування боєприпасів має проводитись лише на підставі вимоги, поданої Україною. Париж, однак, хоче, не пояснюючи причин, виключити це положення. Це також означало б можливість повернути боєприпаси, на які українська сторона не претендувала. Крім рішення щодо боєприпасів, Франція хоче додати можливість відшкодування постачання ракет», — сказав високопоставлене джерело в ЄС.

На думку деяких дипломатів, за рішенням Франції може стояти лобіювання з боку оборонних компаній.

Нагадаємо, 20 березня Євросоюз погодив план постачання в Україну боєприпасів на суму 2 млрд євро. Україні планують поставити мільйон 155-міліметрових артилерійських снарядів упродовж наступних 12 місяців, а також поповнити запаси ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: