САП скерувала до суду справу рідного брата ексголови Держінвестпроєкту Каськіва

Читать на русском
Антикорупційна прокуратура затвердила і скерувала до суду обвинувальний акт стосовно близького родича екскерівника Держагентства.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно рідного брата колишнього голови Держінвестпроєкту, депутата Закарпатської обласної ради Владислава Каськіва Олександра про створення злочинної організації, легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом та заволодіння понад 259 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба САП.

У відомстві не називають прізвище фігуранта, проте, за інформацією «Слово і діло» з власних джерел, ідеться про Олександра Каськіва.

«11 квітня 2023 року прокурор САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скерував до суду обвинувальний акт стосовно бенефіціарного власника приватних товариств, який є близьким родичем колишнього голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами, обвинуваченого у низці кримінальних правопорушень вчинених у складі злочинної організації, а саме незаконному заволодінні та легалізації грошових коштів шляхом придбання більше 700 земельних ділянок. Дії вказаної особи кваліфіковано за ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 255 та ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 209 КК України», – інформує прокуратура.

Як відомо, 22 червня 2018 року Каськіву заочно повідомили про підозру в організації заволодіння майже 260 млн грн Держінвестпроєкту. Він покинув територію України 27 жовтня 2015 року через пункт пропуску «Чоп» і не повертався.

Нагадаємо, за версією слідства, впродовж 2012-2014 років «Державна інвестиційна компанія», що перебувала у сфері управління Держінвестпроекту, надала 259,2 млн грн позик двом приватним компаніям ТОВ «ТД «Борисфен» і ТОВ «Боржава резорт» нібито для реалізації національних проектів «Якісна вода» та «Олімпійська надія-2022». Ці компанії, як згодом встановить слідство, мали ознаки фіктивності та були підконтрольні керівництву Держінвестпроекту.

Отримані кошти ці структури перераховували іншим компаніям-нерезидентам. У кінці ланцюга кошти опинилися на рахунках закордонних компаній на Кіпрі, бенефіціарним власником яких виявився рідний брат Каськіва Олександр. Згодом, ці кіпрські компанії придбали частки у статутних капіталах українських приватних компаніях, які впродовж 2013-2015 рр. скупили в громадян України понад 700 земельних ділянок у Закарпатській та Волинській областях загальною площею близько 1000 га. У липні 2020 року на зазначені земельні ділянки за клопотанням НАБУ та САП ВАКС наклав арешт. У травні 2021 року Каськіву вручили нову підозру заочно, оскільки він ховається за кордоном.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: