Біженці у Польщі мають платити податки з українських доходів – деталі

Читать на русском
Доходи біженців від українських роботодавців мають оподатковуватись в Польщі, якщо українець перебуває в країні понад 183 дні.
biz.today.ua

Доходи біженців від українських роботодавців мають оподатковуватись в Польщі, якщо українець перебуває в країні понад 183 дні.

Про це повідомляє Офіс ефективного регулювання BRDO.

За спеціальним регламентом, кожен українець мав би вибирати оподаткування за бажанням. Режим мав діяти до кінця цього податкового року і тільки для тих українців, які є воєнними біженцями. Проте Мінфін Польщі змінив свою позицію.

Міністерство фінансів Польщі заявило у коментарі польському виданню money.pl, що доходи українців від українських роботодавців мають оподатковуватись в Польщі. Це правило має працювати тоді, якщо українець перебуває в Польщі понад 183 дні. Зауважують, що у такому разі оподатковуються, зокрема, доходи, що були отримані до досягнення цього строку.

«Відповідно до статті 15 польсько-української угоди про уникнення подвійного оподаткування, якщо український податковий резидент виконує оплачувану роботу на території Польщі і його винагорода виплачується українським роботодавцем, який не має постійного представництва або постійної посади в Польщі, він зобов’язаний сплачувати податок в Польщі, якщо його перебування перевищує 183 дні в календарному році. У такій ситуації всі його доходи, пов’язані з виконанням роботи на території Польщі, підлягають оподаткуванню в Польщі, тобто також доходи, отримані до перевищення порогу 183 днів перебування на території Польщі», – йдеться у коментарі польського Мінфіну.

Коли українські біженці мають намір повертатися додому – результати опитування36 відсотків українських біженців повернуться, коли переконаються, що у їхній місцевості безпечно. Ще 35 відсотків мають намір повернутися одразу після закінчення війни.

BRDO зауважує, що йдеться про тих українців, які отримують доходи на підставі трудових відносин, наразі не відома позиція щодо ФОПів.

Станом на серпень 2022 року понад 1,3 мільйона українців отримали PESEL в Польщі. Частина з них продовжує працювати на українських роботодавців та сплачувати податки в Україні.

Нагадаємо, раніше влада Польщі вирішила відмовитися від збору податків з українців, які працюють віддалено та сплачують податок у своїй країні. Польський уряд мав би надати таким біженцям довший пільговий режим.

«З огляду на оприлюднені позиції Мінфіну Польщі ми не маємо простої відповіді. Ми радимо звернутись до податкових консультантів і детально проаналізувати свій конкретний випадок. Окремо акцентуємо, що водночас Україна робить кроки для налагодження обміну інформацією про фінансові рахунки з іноземними органами», – додають у BRDO.

Нагадаємо, станом на кінець червня польські роботодавці повідомили про працевлаштування близько 430 тисяч громадян України, які прибули до Польщі після 24 лютого.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: