Справа Мартиненка: обвинуваченого Журила мобілізували, його судитимуть окремо

Читать на русском
Антикорупційний суд виділив в окреме провадження матеріали стосовно колишнього очільника державної компанії.

Вищий антикорупційний суд виділив в окреме провадження матеріали стосовно колишнього голови правління ПАТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» Руслана Журила у зв'язку з його мобілізацією. Його обвинувачують у причетності до заволодіння коштами державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» разом із колишнім народним депутатом Миколою Мартиненком.

Таке рішення 29 березня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

У рішенні не вказується прізвище обвинуваченого, проте, за інформацією «Слово і діло» з власних джерел, ідеться про Журила. Наразі він обіймає посаду сержанта з матеріального забезпечення.

Справа екснардепа Мартиненка: хронологія подійУ чому звинувачують колишнього нардепа Миколу Мартиненка та як розвивалася ситуація зі справою щодо нього – на інфографіці.

«Матеріали кримінального провадження № 52015000000000009 у частині обвинувачення (Руслана Журила – ред.), у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України, виділити в окреме провадження та передати управлінню документообігу та організаційного забезпечення ВАКС для реєстрації та розподілу. Прокурору надати суду перелік матеріалів кримінального провадження № 52015000000000009, що мають значення для виділеного кримінального провадження, згідно з цією ухвалою. Зупинити судове провадження відносно (Руслана Журила – ред.) до його звільнення з військової служби», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, екснардепа Мартиненка обвинувачують у двох справах. За даними детективів НАБУ, Мартиненко разом зі спільниками, зокрема, Журилом, організували схему заволодіння коштами на закупівлі «СхідГЗК» уранового концентрату. Підприємство мало самостійно забезпечити видобуток сировини, проте керівництво закупило її за кордоном через австрійську фірму-прокладку Steuermann на 17,2 млн доларів.

Також екснардепа зі спільниками підозрюють у заволодінні коштами держпідприємства НАЕК «Енергоатом» у розмірі 6,4 млн євро. За даними детективів, панамська фірма Bradcrest Investments отримувала «відкати» на українських підрядах НАЕК «Енергоатом». Кінцевим бенефіціаром цієї компанії, як вказує в суді сторона обвинувачення, є сам Мартиненко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: