Річниця деокупації Бучі: Зеленський та лідери чотирьох країн вшанували пам'ять загиблих

Читать на русском
У Бучу приїхали Зеленський, президентка Молдови та прем'єр-міністри Словаччини, Хорватії та Словенії.
Фото: Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський разом із іноземними лідерами приїхав до Бучі на річницю деокупації населеного пункту.

Як повідомляє пресслужба ОПУ, присутні вшанували пам'ять загиблих мешканців міста.

Газета NYT оприлюднила нові докази злочинів російських військових у БучіЧергові докази злочинів російських військових у Бучі оприлюднили журналісти. Ідеться про відео, на якому окупанти ведуть полонених українців на розстріл.

Церемонія пройшла біля церкви Святого апостола Андрія Первозванного та всіх святих у Бучі.

Разом із Зеленським були президентка Молдови Мая Санду, прем'єр-міністр Словаччини Едуард Хегер, прем'єр Словенії Роберт Голоб та прем'єр Хорватії Андрій Пленкович.

Під час церемонії прозвучали імена 77 ідентифікованих осіб, похованих у братській могилі біля храму, а також 11 військовослужбовців, які загинули під час боїв за Бучу.

«Минув рік із того дня, коли сталося вигнання російських окупантів з нашого міста Буча. Міста, про яке світ ще не знав. Міста, яке з того моменту світ уже не забуде. Ми не дамо забути. На вулицях Бучі світ побачив російське зло. Зло без маскування. Побачив те, що кремль хотіли принести і на інші вулиці України, Європи та світу, які б могли захопити російські окупанти», – сказав під час виступу Зеленський.

Нагадаємо, наприкінці березня-початку квітня Київську область, зокрема, Бучу, Ірпінь та Гостомель, було звільнено від російських військ. За час окупації в області загинули понад тисячу мирних жителів, росіяни скоїли у Бучанському районі безліч воєнних злочинів.

Наразі встановлені особи понад 90 російських військових, причетних до злочинів у Бучі.

На пресконференції Зеленський зізнавався, що приїзд до Бучі став для нього найтрагічнішим днем повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: