«Дуже соромно»: заступник Шольца вибачився за нерішучість у питанні допомоги Україні

Читать на русском
Габек зазначив, що у 2021 році, коли Київ уже готувався до повномасштабної війни, німецька влада лише влаштовувала дебати на тему того, чи варто підтримувати Україну.
Фото: Офіс президента України

Віце-канцлер Німеччини Роберт Габек вибачився перед українцями за те, що його країна тривалий час відмовлялася міняти позицію щодо постачання зброї Україні.

Таку заяву німецький політик зробив під час спільної із президентом Володимиром Зеленським поїздки до Чернігівської області.

Він зазначив, що в 2021 році, коли Київ вже готувався до повномасштабної війни, німецька влада тільки влаштовувала дебати на тему того, чи варто підтримувати Україну.

«Ви пояснили мені та іншим членам кабінету, що загроза війни була реальною. Тоді ми в Німеччині тільки починали говорити про те, що Україні може знадобитися допомога. Тоді Німеччина не могла чи не хотіла допомагати.

Ми змінили нашу позицію, але це зайняло надто багато часу, і було запізно. Я знаю це. Я думаю, не всі німецькі політики сказали б те саме, але мені дуже соромно», – заявив Габек.

Нагадаємо, за останній часонімецька влада суттєво збільшила обсяги військової та фінансової допомоги Україні. Так, у середині березня Німеччина надала ЗСУ черговий пакет військової допомоги, до якого, серед іншого, увійшли високоточні снаряди та боєприпаси для РСЗВ.

А наприкінці місяця Німеччина передала Україні 18 танків Leopard 2A6. Міністр оборони країни зазначив, що це на 4 танки більше, ніж було погоджено раніше.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: