Китай вперше за 59 років змінив позицію щодо приналежності Курильських островів

Читать на русском
Президент Китаю Сі Цзіньпін не підтримав претензію Японії щодо захоплених росією островів.
скрін мапи

Китай вперше за останні 59 років змінив позицію щодо питання приналежності Курильських островів, тепер Пекін займає нейтральну позицію.

Про це повідомляє японське агентство Kyodo.

Які території ризикує втратити росія після поразки у війні проти УкраїниЯкі території може втратити росія після поразки у війні проти України – на карті Слово і діло, зібраній за даними, які раніше оприлюднювала розвідка.

Видання з посиланням на власне джерело зазначає, що лідер Китаю Сі Цзіньпін не підтримав претензію Японії щодо захоплених росією островів біля Хоккайдо під час переговорів з президентом рф володимиром путіним минулого місяця.

«Під час зустрічі у москві Сі сказав путіну, що Китай «не підтримує жодну зі сторін» щодо територіальної суперечки, перейшовши до нейтралітету від позиції Китаю, яку вказав тодішній китайський лідер Мао Цзедун у 1964 році, розглядаючи чотири спірні острови як належні Японії, сказало джерело», - йдеться у повідомленні.

Двосторонні переговори щодо островів, відомих як Північні території в Японії та Південні Курили в росії, були призупинені після того, як Токіо запровадив санкції проти москви після її вторгнення в Україну.

Зміна позиції Китаю може ускладнити врегулювання суперечки, що триває десятиліття, оскільки москва навряд чи поступиться в цьому питанні зараз за підтримки Пекіна, кажуть оглядачі.

У липні 1964 року Мао сказав делегації Соціалістичної партії Японії, яка прибула з візитом до Китаю, що захоплені Росією острови «треба повернути вам», тобто оголосив про підтримку Пекіном територіальних претензій Токіо.

Уряд Китаю дотримувався такої позиції, хоча останніми роками він публічно не згадував про це. На картах Китаю спірні острови позначено як «окуповані росією».

Нагадаємо, Верховна рада підтримала проєкт постанови про звернення парламенту до міжнародної спільноти щодо північних японських територій та визнала їхню окупацію росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: