Рада офіційно визнала окупацію росією японських Курильських островів

Читать на русском
Верховна рада підтримала проєкт постанови про звернення парламенту до міжнародної спільноти щодо північних японських територій та визнала їхню окупацію росією.

Верховна рада підтримала проєкт постанови про звернення парламенту до міжнародної спільноти щодо північних японських територій та визнала їхню окупацію росією.

Про це повідомляє голова Верховної ради Руслан Стефанчук у Facebook.

Рішення підтримали 287 депутатів.

«Крим – це Україна, Курили – це Японія. Вкрадені росією по світу території потрібно повертати. Сьогодні Верховна Рада України звернулася до міжнародної спільноти щодо Північних територій Японії», – зазначив Стефанчук.

За його інформацією, із серпня по вересень 1945 року СРСР незаконно окупував Північні території Японії, а потім провів депортацію японського населення. Росія, як «наступник СРСР», мала їх відновити. Але й досі цього не зробила.

Київ йде в НАТО: як реагує світ і що думають в УкраїніПро підтримку Заходом членства України в НАТО та про перспективи швидкого вступу до Альянсу – у матеріалі Слово і діло

У зверненні Рада заявила про підтримку позиції Японії по відношенню до її Північних територій, а саме Курильських островів, і визнає, що ці території знаходяться під окупацією росії.

Крім того, Рада закликала міжнародне співтовариство продовжити вживати всіх можливих заходів для договірно-правового оформлення статусу Північних територій Японії.

Нагадаємо, Північні Курильські острови належать оосії. Однак Японія не визнає їхній статус і вважає острови своєю північною територією, яку СРСР захопив за підсумками Другої світової війни.

Наприкінці квітня цього року Японія вперше з 2003 року назвала Курильські острови незаконно окупованими росією. Поштовхом до цього стала війна Росії в Україні, яку Японія суворо засудила. На шельфі Курильських островів є великі запаси вуглеводнів, а також надзвичайно рідкісного металу ренію, що використовується в ракетній техніці та авіабудуванні.

Також Японія приєдналася до світових санкцій проти росії. Крім цього, вона запровадила багато своїх санкцій проти Росії. Японський прем'єр-міністр Фуміо Кісіда також вперше за довгий час порушив у публічній площині питання Курильських островів, що призвело до стану тихої паніки.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: