Топ-10 збройних конфліктів у 2020 році

Читать на русском

У Німеччині сьогодні, 14 лютого, стартує щорічна Мюнхенська конференція з безпеки, на якій серед інших лідерів виступить президент України Володимир Зеленський. Незадовго до конференції Міжнародна кризова група визначила топ-10 збройних конфліктів, на які цьогоріч варто звернути особливу увагу. Останнє місце в цьому рейтингу належить війні на Донбасі. «Слово і Діло» пропонує подивитися, які ще конфлікти включили в десятку.

На перше місце група винесла конфлікт в Афганістані (військова операція НАТО проти ІДІЛ і «Талібану»). У звіті наголошується, що внаслідок бойових дій в Афганістані гине більше людей, ніж під час будь-якого іншого поточного конфлікту в світі. Протистояння в Афганістані триває понад 18 років (з жовтня 2001 року) і загинули вже понад 100 тисяч осіб (і це статистика тільки з 2009 року). При цьому за останні два роки рівень кровопролиття в Афганістані тільки зріс.

Проте експерти вважають, що цьогоріч у переговорах США і «Талібану» може з'явитися прогрес. «Збереження статусу-кво дає тільки перспективу нескінченної війни, а виведення американських військ без угоди може спровокувати повернення до громадянської війни 1990-х років і ще більшого насильства. Угода між США і талібами ознаменує собою тільки початок довгого шляху до врегулювання», – підкреслюється у звіті.

На другому місці в рейтингу – повстання шиїтів-хуситів проти уряду Ємену. Конфлікт в Ємені триває менше, ніж на Донбасі, але загиблих вже понад 100 тисяч. У 2018 році в ООН назвали те, що відбувається в Ємені, гіршою гуманітарною кризою у світі – в країні почався голод. Торік у конфлікті сталося затишшя, сторони уклали угоду про припинення вогню, але про завершення війни годі й казати.

Протистояння між двома етнічними групами в Ефіопії (третє місце в рейтингу) триває 9 місяців, за цей час загинули менше 90 осіб. Цьогоріч у країні пройдуть загальні вибори, що також може спровокувати насильство. На четвертому місці конфлікт у ще одній африканській країні – Буркіна-Фасо. Унаслідок заколоту ісламістських збройних угруповань, який триває майже чотири з половиною роки, загинули понад 700 осіб. У Буркіна-Фасо на листопад також намічені загальні вибори, але їх результат можуть поставити під сумнів через напружену ситуацію в країні.

Воєнні конфлікти на території колишнього СРСР за участю РФДо яких етнічних конфліктів причетна Москва й скільки новоутворених фейкових республік наразі перебувають на утриманні Кремля, дослідили наші аналітики.

На п'ятому місці в рейтингу – громадянська війна в Лівії, яка триває вже 9 років. Число загиблих наразі невідомо, але станом на серпень 2011-го налічувалося понад 50 тисяч смертей. Експерти вважають, що війна в Лівії може загостритися в найближчі місяці, оскільки сторони активно підтримують з-за кордону. «Лівія давно стала ареною для зовнішньополітичного змагання. Щоб покласти край війні, іноземні держави повинні будуть припинити озброювати своїх лівійських союзників і замість цього підштовхувати їх до переговорів, але перспективи цього здаються туманними», – йдеться у звіті.

У рейтинг також включені два конфлікти, загиблих унаслідок яких немає: конфлікт у Перській затоці (США і Ізраїль з одного боку, та Іран – з іншого), а також холодна війна між США і КНДР.

Міжнародна кризова група побоюється, що цьогоріч може статися ескалація прикордонного конфлікту між Індією і Пакистаном. Конфлікт у Кашмірі, який триває рівно рік, експерти поставили на восьме місце в рейтингу. У результаті бойових дій загинули 45 індійських поліцейських – усі після теракту, який скоїв пакистанський смертник. Конфлікт у Венесуелі, який стався через результати президентських виборів (боротьба між Ніколасом Мадуро і Хуаном Гуайдо) посів дев'яте місце. За рік конфлікту в країні загинули близько 1,6 тисяч людей, ще 1,7 млн, за даними ООН, потребують гуманітарної допомоги.

Замикає рейтинг, незважаючи на понад 13 тисяч загиблих, конфлікт на Донбасі. «Володимир Зеленський, обраний президентом у квітні 2019 року, додав енергії в зусилля з припинення конфлікту Києва та підтримуваними Росією сепаратистами. І все-таки, хоча мир здається більш правдоподібним, ніж рік тому, він далеко не визначений», – наголошується в звіті.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які збройні конфлікти виникали у світі після Другої світової війни і до чого вони призвели.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: