Заборона TikTok: у яких країнах та кому не можна користуватися додатком

Читать на русском

Популярний серед молоді додаток TikTok, у якого понад мільярд користувачів, останнім часом стикається з частковою забороною у світі. Додаток було розроблено китайською приватною компанією ByteDance – у деяких країнах побоюються, що TikTok може бути використаний для збору та передачі особистих даних громадян чи для шпигунства. В Україні також з'явилося кілька петицій до президента із проханням заблокувати додаток. Зокрема громадян хвилює його негативний вплив на молодь. Але найперспективніша на даний момент петиція (більше 8 тисяч голосів із 25 тисяч потрібних для розгляду) аргументує можливу заборону поширенням у TikTok російської пропаганди. З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, в яких країнах та кому заборонили користуватися сервісом.

У яких країнах світу заборонили держслужбовцям користуватися TikTok і де додаток заборонений для всіх – на інфографіці.
У яких країнах заборонили Тік ТокСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

На даний момент у небагатьох країнах світу повністю заборонено TikTok. Серед них, звісно, Північна Корея, де суворо обмежений доступ до глобального інтернету.

Також TikTok заборонено в Афганістані – це сталося після захоплення влади Талібаном, бойовики вважають, що платформа «вводить молодь в оману». Додаток заблокована в Ірані.

В Індії TikTok виявився одним із 59 китайських мобільних додатків, заблокованих за їхню «участь у діях, які завдають шкоди суверенітету та цілісності країни, обороні та громадському порядку».

У низці інших країн запроваджено заборону встановлювати додаток на службові пристрої чиновників. Таке обмеження з міркувань безпеки, тобто через побоювання, що Китай отримає доступ до конфіденційних даних на офіційних телефонах, запровадили Бельгія (через півроку рішення переглядатимуть), Велика Британія, Естонія, Канада, Нідерланди, Норвегія, Тайвань, Франція.

Не лише держслужбовцям, а й військовим заборонили встановлювати TikTok у Данії. У Швеції така заборона діє виключно для військовослужбовців.

У Новій Зеландії не можна завантажувати додаток на пристрої з доступом до мережі парламенту. У Німеччині заборона стосується працівників лише деяких держустанов. У Чехії чиновникам теж не можна встановлювати сервіс на службові пристрої, аналогічну заборону запровадили деякі компанії.

Серед інституцій Євросоюзу заборону запроваджено для чиновників Європарламенту, Єврокомісії та Ради ЄС.

У США боротися з TikTok почали ще за часів президента Дональда Трампа: його адміністрація хотіла заблокувати завантаження програми новими користувачами.

Наразі введено заборону завантажувати TikTok на службові пристрої державних службовців та військових. При цьому в Конгрес минулого року було внесено законопроєкт про повне блокування сервісу – причина у побоювання, що Китай може використати TikTok для збирання особистих даних американських громадян, стеження за ними та розповсюдження фейків.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, які країни запровадили санкції проти пропагандистського каналу кремля Russia Today.

З інфографіки можна дізнатися, скільки років технологічним «новинкам».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: