$5 млн хабаря від Злочевського: ВАКС повернув заставу засудженої

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання представників приватних компаній про повернення внесеної застави за засуджену.

Вищий антикорупційний суд повернув 113,22 млн грн застави, внесеної за засуджену Олену Мазурову, яку судили за причетності до спроби підкупу керівництва НАБУ і САП за 5 млн доларів в інтересах нібито колишнього міністра екології Миколи Злочевського.

Таке рішення 8 вересня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, Мазурова пішла на угоду зі слідством. Антикорупційний суд затвердив угоду з нею, яку уклав прокурор САП. Засудженій призначили покарання у вигляді 5 років позбавлення волі умовно з випробуванням в 2 роки.

Водночас, суд не вирішив питання щодо повернення застави, внесеної як запобіжний захід за Мазурової. Тож представники трьох приватних компаній та фізичної особи просили повернути їм кошти. Судді клопотання задовольнили. Фірмі «Гаур Плюс» повернули 28,25 млн грн, «Авалон Систем» – 15,73 млн грн, «Дампер» – 50,40 млн грн, а фізичній особі – 18,83 млн грн.

Як відомо, антикорупційний суд виділив в окреме провадження матеріали стосовно експосадовиці ДФС, яка пішла на угоду зі слідством у справі про 5 млн доларів хабара від Злочевського керівництву НАБУ і САП.

Нагадаємо, НАБУ і САП заочно повідомили Злочевському про підозру в організації надання $5 млн неправомірної вигоди їхнім керівникам за закриття справи про заволодіння рефінансуванням Національного банку Реал банком, де підозрюваним є й ексміністр екології. Пізніше його оголосили в розшук. Після цього Злочевського заочно взяли під варту.

До цього НАБУ затримало трьох осіб за підозрою в дачі хабаря Холодницькому і директору Бюро Артему Ситнику в розмірі 5 млн доларів. За версією слідства, Андрій Кіча, Олена Мазурова та Микола Ільяшенко намагалися підкупити керівників антикорупційних органів, щоб вони закрили кримінальне провадження, в якому повідомлено про підозру Злочевському. Йдеться про справу заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку України, виданого підконтрольному Сергію Курченку Реал банку, і легалізації цих коштів. Наразі справа щодо трьох фігурантів розглядається в антикорупційному суді.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: