Глава МЗС Естонії вимагає від союзників терміново передати Україні F-16

Читать на русском
За словами Рейнсалу, західним союзникам пора відмовитися від принципу надання Україні поетапної військової допомоги
Винищувач F-16mil.in.ua

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу висловив думку, що союзники повинні терміново передати Україні бойові винищувачі американського виробництва F-16.

Про це міністр розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

«Крила для свободи»: скільки літаків обіцяли Україні союзники та скільки вже передалиЗ винищувачів Україні поки що відправили лише радянські МіГ-29. Які літаки обіцяли та що передали – на інфографіці.

За словами Рейнсалу, західним союзникам пора відмовитися від принципу надання Україні поетапної військової допомоги. Потрібно надати ЗСУ все необхідне для якнайшвидшої перемоги України над російськими терористами, в тому числі бойові винищувачі F-16. Він додав, що сподівається на розуміння необхідності зміни західної політики за підсумками 2022 року – зараз час активної політики, а не реактивної.

F-16, додав міністр, можуть стати основою повітряного щита України. А навчити пілотів не проблема – це літаки, а не якісь космічні кораблі.

«Що стосується F-16, то льотчики – це льотчики, ми не говоримо про якісь космічні кораблі. А льотчики літаків у вас є, вони будуть навчені за короткий термін» – додав він.

Нагадаємо, Україна направила Фінляндії запит на тристороннє обговорення передачі винищувачів F/A-18 Hornet. Обговорення повинно проходити за участю США, оскільки літаки зроблені американською компанією.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг не виключає надання Україні винищувачів F-16.

Радянські літаки, які використовують Збройні Сили України, зокрема, винищувачі теоретично можна модернізувати під західні стандарти, однак це обійдеться в чималі гроші та займе багато часу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: