У Повітряних силах прокоментували можливість модернізації літаків ЗСУ під західні стандарти

Читать на русском
ЗСУ оцінювали можливість провести експериментальну модернізацію найпотужнішого бойового винищувача української армії МіГ-29 на базі однієї з європейських країн
МіГ-29 ПС ЗСУВікіпедія

Радянські літаки, які використовують Збройні Сили України, зокрема, винищувачі теоретично можна модернізувати під західні стандарти, однак це обійдеться в чималі гроші та займе багато часу.

Про це розповіді речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі Національного телемарафону.

Ігнат нагадав, що вже є успішні приклади інтеграції західних технологій в радянські літаки на озброєнні ЗСУ.

Україна може отримати винищувачі F-16 або МіГ-29: порівняння літаківЗахід може передати Україні винищувачі F-16 чи МіГ-29. На інфографіці – порівняння їхніх характеристик.

«Знайшовся спосіб встановити ракети HARM, ними вже працюють кілька місяців наші винищувачі, які б'ють по ППО противника. Ракета встановлена на радянському винищувачі, вона не має того всього функціоналу, який могла б мати, якби запускалася з F-16. Вона була б в рази ефективніша, працювала б далі, точніше та знищувала б більше засобів ППО» – зазначив він.

За його словами, ЗСУ оцінювали можливість провести експериментальну модернізацію найпотужнішого бойового винищувача української армії МіГ-29 на базі однієї з європейських країн. Але з'ясувалося, що цей процес, по-перше, буде тривалим, а по-друге, один літак коштуватиме десятки мільйонів доларів. Тобто, в теорії така модернізація можлива, але на практиці цим ніхто займатися не стане, тим більше у воєнний час.

«Техніка стара фізично, і такі кошти не вкладали навіть Словаччина і Польща. Там проведена незначна модернізація літаків, система зв'язку дещо адаптована під натовський стандарт, GPS-навігація, система свій-чужий» – пояснив спікер.

Нагадаємо, що 23 березня Україна відправила Фінляндії запит на тристороннє обговорення передачі винищувачів F/A-18 Hornet. Обговорення повинно проходити за участю США, оскільки літаки зроблені американською компанією.

Польща і Словаччина В цьому місяці погодилися надати Україні 17 винищувачів МіГ-29 радянського стандарту. І хоча їх небагато, але це тільки початок. У НАТО не виключають, що все ж нададуть Україні винищувачі F-16.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: