Закупівля вугілля для УЗ: підозрювану заочно заарештували

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання детектива НАБУ про обрання заочного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваній.

Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту колишню директорку ТОВ «Коларес-Брокерс» Марію Яхніну, яку НАБУ і САП підозрюють разом з колишнім заступником начальника філії «Пасажирська компанія» ПАТ «Укрзалізниця» Артемом Мироновичем у заволодінні 11,8 млн грн УЗ під час закупівлі вугілля.

Таке рішення 14 березня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується, 21 березня 2022 року ексдиректора ТОВ «Коларес-Брокерс» оголошено в розшук у зв'язку з неприбуттям на виклик та не встановленням місця перебування. Посаду на момент вчинення подій обіймала Марія Яхніна. Детективи НАБУ дізналися, що підозрювана перебуває за кордоном, а тому оголосили її в міжнародний розшук. Тож НАБУ просило її заочно заарештувати.

«Клопотання старшого детектива НАБУ - задовольнити. Обрати підозрюваній (Марії Яхніній – ред.) запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Після затримання (Марії Яхніної – ред.) і не пізніше як через 48 годин з часу її доставки до місця кримінального провадження розглянути з її участю питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м`який запобіжний захід», – ідеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру ексзаступнику начальника філії «Пасажирська компанія» УЗ Артему Мироновичу. Як встановили НАБУ і САП, у 2018 році філія «Пасажирська компанія» УЗ провела публічні торги із закупівлі вугілля для опалення пасажирських вагонів. За даними слідства встановлено, що підозрюваний Миронович, будучи головою тендерного комітету, спільно з керівником відділу-ініціатора закупівлі Романчуком, діяли на користь «обраного» постачальника, не допустивши інші компанії до аукціону. Ця компанія «Коларес-Брокерс» і стала переможцем торгів, поставивши вугілля за завищеними на 11,8 млн грн цінами.

Відповідно до висновку товарознавчої експертизи, ринкова ціна однієї тони вугілля станом на дату укладання договорів становила 3770 грн, у той час як УЗ уклала договори за ціною 4563 грн.

ПАТ «Укрзалізниця» відсторонила Мироновича від посади, оскільки йому повідомили про підозру в корупції.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: